KANSER, DİYABET VE BİLİŞSEL GERİLEMEDEN KORUNMAK İÇİN KAHVE İÇİN!
EasyHealthOptions intermet sitesinde Dr. Mark Wiley kahve ile ilgili bir makale yayınladı. Dr. Mark Wiley makalesinde Japonların kömürde kavrulmuş kahvelerini, Filipinlilerin içtiği Batangas kahvesini sevdiğini, Kahvenin özellikle kanser, diyabet ve zihinsel gerilemeden korunmak için faydalı olduğunu şöyle anlatıyor:
Kahve ve kolon kanseri
Boston Dana Farber Kanser Enstitüsü kafeinli kahve içmenin tip 2 diyabet riskini azalttığı gibi kolon kanserinin tekrarlama riskini de azalttığını belirtiyor. Hatta hastalığın tedavisinde de etkili olabileceği söyleniyor.
Klinik Onkoloji Dergisinde yayınlanan bu çalışma ameliyat ve kemoterapi ile tedavi edilen, 953 3. evre kolon kanseri hastası üzerinde yapılmış. Günde en az 4 fincan kahve tüketenler en çok yararı görenlermiş, kanserlerinin tekrarlama riski hiç kahve içmeyenlere göre % 42 daha azmış. Bunun yanı sıra bu grubun herhangi bir nedenle ölme olasılığı % 34 daha düşük olarak bulunmuş. Bu çalışmada içilen kahve miktarının önemli olduğu vurgulanıyor, günde 2-3 fincan içenler daha az fayda görmüş, günde 1 fincan içenler ise hiç fayda görmemiş.
Dana-Farber Enstitüsünün Gastrointestinal Kanser Merkezi direktörü Dr. Charles Fuchs bu çalışmanın sonuçlarını analiz ederken kanserin tekrarlaması ve ölüm risklerinin azalmasının nedeninin kafein olduğunu belirtiyor. Dr. Fuchs kahvenin yanı sıra kanser riskini azaltmak için obeziteden kaçınılması, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenilmesi, kuruyemiş tüketilmesinin de işe yarayacağını söylüyor.
Kahve ve Tip 2 Diyabet
Son yıllarda kahvenin tip 2 diyabet riskini azalttığı konusu da gündemde. 2014 yılında, Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği'nin dergisi olan Diabetologia dergisinde yayınlanan bir çalışmada kahve ve çay tüketiminin tip 2 diyabet riski üzerine etkisine bakılmış.Bu çalışma için dört yıl içinde değişen çay-kahve tüketiminin, sonraki dört yıl içinde tip 2 diyabet riskiyle ilişkisi değerlendirilmiş. Bu süre içinde 7200 tip 2 diyabet vakası belgelenmiş.
Bu çalışmanın bulguları yukarıda söz edilen çalışmaya benzer, daha çok kahve daha iyi. Dört yıllık sürede kahve tüketimini günde 1 fincan arttıranların, sonraki dört yılda tip 2 diyabet riskleri % 11 azalmış. Günlük tüketimlerini 1 fincan azaltmaları diyabet risklerini % 17 arttırmış.
Kahve ve Bilişsel Gerileme
Alzheimer Hastalığı Dergisi'nde yayınlanan uzun süreli bir İtalyan çalışmasına göre kahve, çay veya kafein tüketimi bilişsel gerileme ve bunamaya karşı koruyor. Bu çalışma için araştırmacılar yaşları 65-84 arası 1445 katılımcıda kahve tüketiminde değişen miktarlar, sürekli tüketilen kahve miktarı ile hafif bilişsel gerileme arasındaki ilişkilere bakmışlar.
Günde düzenli olarak 1-2 fincan kahve tüketen, bilişsel olarak normal bireyler arasında, daha az kahve içen veya hiç içmeyenlere göre hafif bilişsel gerileme vakalarına daha az sayıda rastlanmış. Tüketimdeki değişimlere bakılarak anlamlı bir şey bulunmamış. Araştırmacılar sonucu şöyle ifade etmişler: “Düzenli olarak kahve tüketilmesi hafif bilişsel gerileme olasılığını düşürüyor.”
Ek görüşler
Kahve artık sadece uyanmak veya uyanık kalmak için gereken bir içecek değil. Yalnızca yemek sonrası sohbetlerinin eşlikçisi veya duygusal destekleyici de değil. Bu işlere yaramasının yanında, yukarıda söz edilen çalışmalarda görüldüğü gibi, abartmadan içildiğinde, kahve hastalıktan koruyucu ve iyileştirici bir içecek. Migrenden mustarip birisi olarak söyleyebilirim ki fincanların arasını açmak, sabah iki fincan ve öğleden sonra iki fincanın size sağlık getirileri olacağı gibi migren tetikleyicisi de olmayacaktır.”
Sözün özü: Her gün korkmadan en az 4 fincan Türk kahvesi veya filtre kahve tüketin. Tabii ki işlenmiş ürün kategorisindeki granül kahve veya kaynar suya koyunca eriyen kahvelerden asla içmeyin.
Kaynak:http://easyhealthoptions.com/drink-avoid-cancer-diabetes-mental-decline/
0 Yorumlar
Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.