Ticker

6/recent/ticker-posts

İnsülin direnci nasıl çözülür?

İnsülin direnci nasıl çözülür?

Genetik olarak “insülin direnci” mirasına sahip olan kişiler kolay şişmanlar. İşin kötüsü, bu şanssız insanlar kilo aldıkça insülin direnci daha da derinleşir.

Bu da daha çok kilo almak anlamına gelmektedir. Yani tam bir kısırdöngü olmaktadır. Allah bu kişilere kolaylık ve sabır versin!



insülin direnci sorununu çözmenin en etkili yolu kilo vermektir.



Bizim tecrübelerimize göre yüzde 5’lik bir kilo kaybı bile insülin direncini kırmaya yetmektedir, yüzde 10’un üstündeki kilo kayıpları sorunu nerede ise çözüyor.

Kilo vermek kan şekerini kontrolünü dengeler, kan basıncını düşürür, trigliseridi normal değerlere getirir.

Bir süre sonra iyi kolesterol HDL’de yükselmeye de yol açıyor. 

Kısacası insülin direnci genetik mirasta yazılı kalıcı bir “kodlanma hatası”, “genetik bir eğilim” durumudur.

Bu sebeple “asla tamamen yok edilemez, sorun kökünden çözülemez” ama pek çok genetik sorun gibi o da yönetilebilen, kontrol altına alınabilen bir problemdir.

İnsülin direncini kontrol altına almak için ne yapmalı?

“İnsülin direncinin nasıl kontrol altında tutulacağı” sorusunun yanıtına gelince... Bu, bilgili bir hasta ile uzman bir sağlık ekibinin birlikte çalışarak başarabileceği bir iştir.

İnsülin direncini normale getirmek, sadece ilaç yutmak veya yalnızca diyet yapmakla mümkün olmaz.

Bu iki önlem birlikte uygulansa bile arzu edilen sonuç her zaman alınamaz. Çünkü bu iş, egzersiz olmadan asla başarılamaz...



Sorunun çözümü, kilo vermekten geçiyor. Mevcut kilonun yüzde 10’unun kaybı, yukarıda da belirttiğimiz gibi orta ve uzun vadede mükemmel yararlar sağlıyor ama ne var ki insülin direncini yönetmeyi öğrenmeden kilo vermek oldukça zor, hatta imkânsız!



Bir miktar kilo verilse de bir süre sonra fazlasıyla geri alınıyor. Bunun için mutlaka “medikal bir kilo programı” şart. Çoğu hastada “diyet+egzersiz+ilaç” üçlüsü olmadan başarılı olmak mümkün değil.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Yorum Gönder

0 Yorumlar