Dulavrat Otunun Faydaları
Dulavrat otu havuca benzeyen bir sebzedir. Dulavrat otu Amerika, Avrupa,ve Çin tıbbında, kanserin bitkiler ile tedavi edilmesinde sıkça kullanılıyor.
Dulavrat otu Japonya'da 'gobo' olarak bilinir. Dulavrat otunun iç tabakası hava ile temas ettiği zaman okside olabilir.
Dulavrat otu Japonya'da 'gobo' olarak bilinir. Dulavrat otunun iç tabakası hava ile temas ettiği zaman okside olabilir.
Dulavrat otu içeriğinde %69 oranında inulin (fermente edilen bitkisel lif) bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar; inülin gibi sindirilemeyen maddelerin, bağırsak florası ve kolon mukozası üstünde yararlı etkiler olduğunu göstermiştir.
Bazı araştırmalara göre de; pekçok sebzenin içinde de bulunan inülin, yağ asitlerinin üretimini artırıp kansere karşı da korumaktadır. Bunun yanısıra dulavrat otunun etkinliğini ortaya koyan hiçbir klinik çalışma bulunmuyor!
Buna rağmen araştırmacılar, bitkinin kolon kanserini yok etmek için umut verici bir etkisi olduğu yönünde aynı kanıdalar...
Bu arada bitki uzmanları dulavrat otunu şeker hastalığı tedavisi için tavsiye etseler de, fareler üstünde yapılan bazı araştırmalar, dulavrat otunun diyabetik durumu daha da kötüleştirdiğini göstermektedir.
Bu sebeple, Almanya Sağlık Bakanlığı'nın bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu; dulavrat otunun tıbbi kullanımı belgelenmemiş olduğu için makalelerinde bu bitkinin faydalı etkilerine yer vermemiştir.
DULAVRAT OTU SEDEF HASTALIĞINA VE SİVİLCEYE İYİ GELİR!
Dulavrat otunda; inülinin dışında, östrojen hormonu içeren lignanlar, sülfür içeren bileşikler ve polifenoller de bulunmaktadır. Dulavratotu, harici olarak sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarında da büyük yarar sağlamaktadır.
Yüzyıllar önce Çinliler, bu bitkinin kökünü başka bitkilerle karıştırarak; kızamık, bademcik iltihabı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır.
DULAVRAT OTU KANI TEMİZLER
Meksika Kızılderilileri bu bitkiyi doğum sırasında kadına verilen toniklere katmıştır. Avrupalı bitki uzmanları ise kanın temizlenmesinde etkili olan dulavratotunu, 17'nci yüzyılda zührevi hastalıklarda kullanmışlardır.
MUTASYONU ÖNLEYİCİ ETKİSİ VAR
Dulavrat otunun faydaları ile ilgili yapılan araştırmalar, bu bitkinin kanserin mutasyon yapmasını önlediğini de göz önüne seriyor. Ayrıca bu yararlı bitkinin kökünün, iltihap önleyici ve serbest radikalleri yok edici etkisi de bulunuyor.
Dulavrat otu ayrıca cilt derisinin elastikiyetini korumasını sağlıyor, botoks etkisi yaparak cildi güzelleştiriyor, selülitleri yok ediyor.
TOKLUK HİSSİ VERİR SİNDİRİMİ DÜZENLER
Dulavrat otunun içinde bulunan inülin; kolondaki faydalı bifidobakterilerinin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar; özellikle Batı ülkelerinde inülin gibi nişasta içermeyen polisakkaritlerin tüketiminin son 20 yıl içinde düştüğünü, dolayısıyla kolon kanseri ve kalp-damar hastalıklarında artış olduğunu gösteriyor. Ayrıca inülinin tokluk hissinde ve sindirim sisteminin düzenlenmesi üzerinde de faydalı etkileri vardır.
YÜKSEK SU TUTMA KAPASİTESİ
Bu madde; dışkı miktarını, yüksek su tutma kapasitesi sayesinde yaklaşık yüzde 57 oranında artırmaktadır. Amerika'da yetişkinlerin günlük ortalama inülin tüketimi 1-4 gram olarak hesaplanmıştır. Bu miktar çoğunlukla buğday, soğan, muz, sarımsak ve pırasadan alınmaktadır.
Dulavrat Otu'nun diğer faydaları
• Romatizma ve nikris ağrılarını giderir.
Dulavrat Otu'nun diğer faydaları
• Romatizma ve nikris ağrılarını giderir.
• Mide iltihabına faydalıdır.
• İdrar söktürür.
• Deri hastalıklarına karşı faydalıdır.
• Terleticidir.
• Saç çıkmasını hızlandırır ve kepeği azaltır.
• Hafif müshil etkisi vardır
• Hafif müshil etkisi vardır
•
Bedeni güçlendirici bir toniktir.
• Gut hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.
• Sindirim ve safra salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar.
Kullanım Şekli: 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suya katılır.Su kaynayıncaya kadar beklenir, daha sonra ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Dulavrat otu yaprağının faydaları
• Gut hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.
• Sindirim ve safra salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar.
Kullanım Şekli: 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suya katılır.Su kaynayıncaya kadar beklenir, daha sonra ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Dulavrat otu yaprağının faydaları
• Yağlı ve akneli ciltlere iyi gelir.
• Saçlardaki kepeği keser.
• Derideki yara ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır.
• Egzama ve sedef hastalıklarına karşı iyileştirici etkiler yapar.
Kullanım Şekli : Dulavrat otunun yaprakları ile yara lapası hazırlanır. Şikayet edilen yerlere lapa dıştan uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene değin, uzun süre devam edilmelidir.
Sayılan bu etkileri sağlamak üzere sonbaharda toprağı kazılıp çıkarılan Dulavrat otunun kökü temizlenir. Dilimlendikten sonra özenle kurutulur, 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 su bardağı suda kaynama noktasına getirildikten sonra ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilir.
• Dulavrat otu ayrıca cilt problemlerinin tedavisinde de etkilidir. Yağlı ve sivilceli ciltlere iyi gelir. Saçlardaki kepeği giderir. ciltteki yara ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır. Egzama ve sedef hastalıklarına karşı iyileştirici etkiler yapar.
Bu tür cilt problemlerine karşı olumlu etkilerini sağlamak için bitkinin yaprakları ile yara lapası hazırlanır. Problemli yerlere lapa dıştan uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene kadar, uzun müddet devam edilmelidir.
• Dulavratotu romatizma ağrılarına karşı da etkilidir. Bu olumlu etkiyi sağlamak için, Dulavratotunun körpe ve iri yapraklarının tüylü alt tarafı ağrılı yere konulduktan sonra bezle sarılarak, gece boyu kaymadan orada kalması temin edilir. Bu uygulama o günkü ağrıların geçirilmesinde etkili olur. Kalıcı tedavi için yukarıda hazırlanan yara lapası bir tülbentin içine yayılarak romatizma ağrılı yere sarılmalı, tedaviye uzun süre devam edilmelidir
Binlerce yıldır dulavrat otu kökü ve yaprakları; romatizma, gut (damla) ve psoriasis gibi cilt bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bitki,geleneksel iyileştiriciler tarafından, diğer bitkilerle birlikte Kansertedavisinde de kullanılıyor.
Mükemmel bir sindirim yardımcısı ve karaciğer toniği olarak düşünülen dulavrat otunun yaprakları ve kökü, karaciğer safra üretimini teşvik eder. Safra yağlarının parçalanması için de gerekli olan dulavrat otundaki bileşimlerin, anti-bakteriyel ve anti-mantar özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.
Dulavrat Otu Yağı ve faydaları
İki avuç dolusu dulavrat otu kökü, ince ince kıyıldıktan sonra bir kavanoza konulur. Üstüne sızma zeytinyağı dökülerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır, Bu şekilde güneşte 6 hafta bekletilir.
Bu süre sonunda karışım, kaynar suda pişirildikten sonra tülbentten geçirilip sıkılarak dulavrat otu yağı elde edilir.
Bu süre sonunda karışım, kaynar suda pişirildikten sonra tülbentten geçirilip sıkılarak dulavrat otu yağı elde edilir.
Dulavrat Otu Yağı saç diplerine masaj yapılarak sürülürse saçlar gürleşir. Yağ yanıklarında kullanılması halinde yanıklara bir pamuk ile dikkatli şekilde ve yarayı zedelemeden sürmek gerekmektedir.
0 Yorumlar
Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.