Ticker

6/recent/ticker-posts

Dekoksiyon nedir ? Nasıl Yapılır ?

Dekoksiyon nedir ? Nasıl Yapılır ?

Dekoksiyon : Bir bitki çayı demleme yöntemidir.

Kullanılmayı düşündüğünüz bitki sert ya da odunsuysa, içeriğindeki etken maddelerin açığa çıkabilmesi için, dekoksiyonu tercih edilmeniz daha doğru bir tercih olur.

Kökler, odunlar, ağaç kabukları ve bazı tohumların hücre duvarları oldukça serttir.

Etken maddelerin açığa çıkıp suya karışabilmeleri için de yüksek dereceli ısıya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle bu tür drogların belirli bir süre boyunca kaynatılmaları gerekiyor.

Bir dekoksiyon uygulama yöntemi:

1- Bir kabın içerisine, her bardak su için, yarım ya da bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki veya 3 misli taze bitki eklenir. Kurutulmuş olan bitkiler ya çok ince kıyılmalıdır ya da toz haline getirilmelidir, taze olan bitkiler ise ince ince kıyılmalıdır.

Demleme yapacağınız kap, cam, seramik ya da emaye metal olmalıdır. Alüminyum kaplar kesinlikle kullanılmamalıdır ! (Alüminyum kapları tamamı ile hayatınızdan çıkarmanız daha doğru olur.)

2- Yeterli miktarda soğuk su kaba eklenir.

3- Kabın içindekiler kaynatılmaya başladığında 10-15 dakika kadar kaynatılmaya devam edilir. Gerekli süre süre genellikle 10-15 dakikadır.

Olası uçucu yağların yitirilmemesi için, kabın kapağı kapalı tutulmalıdır ve süre sonunda da, kapağın içinde biriken sıvı tekrar kaba eklenmelidir.

4- Sıcak çay süzülerek önerilen şekilde içilir.

Bir bitki karışımında yaprak ve odunsu bitkiler birlikte olduğunda , yapraklar haşlanarak, odunsu bölümler ise kaynatılarak demlenmelidir ve demlendikten sonra birbirlerine karıştırılarak içilebilir.

Uçucu yağ içeren odunsu şifalı bitkiler, kaynatma esnasında uçucu yağlarının bir bölümünü kaybedecekleri için, toz haline getirilerek infuzyon yöntemiyle demlenmeleri, en yararlı sonucu verir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar