Ticker

6/recent/ticker-posts

Akşamdan kalma'lar için doğal yöntemler

Akşamdan kalma'lar için doğal yöntemler

Dün gece içkiyi fazla mı kaçırdınız? Öncelikle muz, portakal suyu ve balı karıştırarak için; canlanacaksınız! Alkolün etkilerinden tamamen kurtulmak için de gün boyunca  kahve ve çaydan uzak durun, bol bol su tüketin.

Baş ağrısı, mide bulantısı, hafif titreme, boşluk hissi ve güçsüzlük... Bol alkol tüketilen gecenin sabahı, sırf bu rahatsızlıklar sebebiyle bir daha içki içmemek üzere yeminler ediyor olabilirsiniz. 


İşte diyetisyenlerin hazırladığı reçete, size bu rahatsızlıktan kolayca kurtulmanın formülünü veriyor.

Uzmanlar, alkol sonrasında kendinize gelebilmeniz için öncelikle 'bir bardak portakal suyu, bir muz ve bir tatlı kaşığı bal' ile hazırlanacak karışımı öneriyor. 

Bu karışım gece kaybedilen enerjiyi midenize zarar vermeden geri kazanmanızı da sağlıyor. 

Diyetisyenlerin diğer önerileri ise şöyle sıralanıyor:

Ertesi gün formülü

- Bol bol su için.

- Çay ve kahve, içerdikleri kafein nedeniyle vücudunuzun susuz kalmasına neden olur. Onun yerine midenizi yatıştıracak ve toksinlerinizi atmanıza yardımcı olacak bitki çaylarını tercih etmeniz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Papatya, melisa ve rezene çaylarını içebilirsiniz.

- Taze meyve ve sebze suları keybettiğiniz suyu ve vitaminleri geri almanız için çok önemlidir. Özellikle midenizi rahatsız etmemesi için 1 kaşık bal katılmış narenciye (portakal, greyfurt, mandalina) suyu, C vitamini açısından faydalı olur.

- Vücut tarafından kolayca emilebilen fruktoz içeriği sayesinde muz iyi enerji sağlar. Ayrıca içerdiği potasyumla yenilenmenizi ve midenizin yatışmasını kolaylaştırır.

- Gün içerisinde az yağlı, düşük glisemik indeksli kompleks karbonhidratlardan zengin yiyecekler tüketirseniz midenize fazla yük eklemeden kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Alkolden arınmak isteyenlere örnek mönü

Uyandığınızda: İki büyük bardak soğuk su (Soğuk su midenizi 20 dakikada terk ederek daha çabuk dolaşıma geçer.) 

Kahvaltı: 1 bardak portakal suyu, 1 muz, 1 tatlı kaşığı bal (İyice ezilip karıştırılmalı. Mutfak robotu kullanıldığında daha iyi sonuç verecektir.)
2 dilim tam buğdaylı ekmek ve 2 dilim diyet beyaz peynirle yapılacak yağsız tost
1 bardak bitki çayı

Ara: 1 bardak bitki çayı (Papatya, adaçayı, rezene ya da melissa çayı olabilir).

Öğlen: 1 kâse dolusu domates, ezogelin veya mercimek çorbası 
2 adet zeytinyağlı enginar
1 dilim tam buğdaylı ekmek
ya da
1.5 bardak haşlanmış makarna, domates sosuyla
İsterseniz salata

Ara: 1 bardak bitki çayı.

Ara: 1 bardak portakal suyu, 1 muz, 1 tatlı kaşığı bal (Robottan geçirerek).

Ara: 1 bardak bitki çayı

Akşam: 1 su bardağı buharda pişmiş kepekli pirinç üzerine, buharda pişmiş sebze çeşitleri
Veya 
Sebzeli ve domates soslu makarna
Bol yeşil salata

Ara: 1 bardak taze sebze suyu 
1 bardak bitki çayı

Akşamdan kalma olmayı nasıl engelleyebilirim?

Çoğu kimse içkinin ertesi gün nasıl bu kadar kötü hissetmesine sebep olduğuna şaşar. Aslında alkol zehirdir. Akşamdan kalmak ise; zehirlenmenin etkilerinden kurtulmaya çalışan vücudun verdiği belirtilerdir. Akşamdan kalmanın başlıca bulgularını sıralayacak olursak;


* Şiddetli baş ağrısı: Alkol ile zehirlenme beyindeki damarlarda genişlemeye sebep olur. Bu da şiddetli baş ağrıları doğurur. Alkol, serotonin veya histamin gibi maddelerin sinir hücrelerindeki seviyesini arttırarak da ağrıyı başlatabilir.


* Dehidratasyon yani susuz kalma: Çok içilen bir akşamın sabahı uyanıp, 'Neden dilim damağıma yapışmış' diye düşündünüz mü? Dehidratasyon mide bulantısı ve baş ağrısının başlıca sorumlusudur. Alkol vücudun sıvı tutmasını sağlayan hormonu durdurur ve çok sık idrara çıkmaya sebep olur. Ayrıca susama duygusu da bozulabileceğinden alkol alan biri farkında olmadan susuz kalabilir. Dehidratasyonun belirtileri baş dönmesi, yürürken yüzüyormuş hissi, ağız kuruması ve halsizliktir.


* Yorgunluk: Çok alkol tüketilen bir gecenin ertesinde hissedilen yorgunluğun önemli bir sebebi de uyku bozukluğudur. Alkol uykuya geçişi kolaylaştırsa da uyku kalitesini bozar. İnsanın asıl uykusunu aldığı uyku evresi olan REM zamanı kısalır ve insan uyandığında sanki uyumamış gibidir. Ayrıca alkol alanlar erken uyanır ve tekrar uykuya dalmakta zorlanır. 

VİSKİ YERİNE CİN İÇİN


Bunların yanı sıra, son zamanlarda yapılan araştırmalar çok içilen bir gecenin ertesi günü, kandaki alkol düzeyi sıfırın altına inse bile, hafızanın ve ince işler yapma yeteneğinin hala bozuk olduğunu ortaya koydu. Alkolün vücudun günlük ritmini bozduğu, geceleri kalp hızını azalttığı ve kalp krizi riskini arttırdığı görüldü. 

Akşamdan kalmanın cefasını çekmemek için birkaç eski tavsiyeyi akılda tutmakta fayda vardır. Öncelikle ne içeceğinize doğru karar verin. Bazı çalışmalar içinde alkol ve sudan başka bir şey bulunmayan votka, cin gibi içkilerin şarap, viski, konyak gibi katkı barındıran içkilere göre daha az akşamdan kalma bulgularına sebep olduğunu göstermiştir. 

Bira ise nispeten selim bir içecektir. İçmeden önce mutlaka bir şeyler yiyin. Midenizde yemek olursa, alkol daha yavaş emilir. İçmeye başlamadan önce ve içki aralarında bir bardak alkolsüz içki için. 

Bu hem başlangıçtaki susuzluk hissinizi giderir, hem de alkolün kaybettirdiği suyu yerine koyarak susuz kalmanızı önler. Yudumlar arasında bardağınızı masaya bırakın, devamlı elinizde tutmayın. 

KAFEİNDEN UZAK DURUN


Uyumadan önce bol bol su için ama kafeinden uzak durun. Kafein uyku düzeninizi bozar ve idrar söktürücü etkisi vardır. Başucunuza koyacağınız sürahi de gece boyunca susayıp uyandığınızda su ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır. Baş ağrısı gelmeden önce bir ağrı kesici yutun. Mideniz hassas ise aspirinden, karaciğeriniz hassas ise parasetamolden uzak durun. Sabah kalktığınızda bir tane daha alırsanız iyi olur. İyi uyuyun. Alkollüyken zamansız uyanmalar sıktır. Bu nedenle mümkünse sessiz ve karanlık bir odada yatın. 

'ALKOL BUHARI' MODASI 


Klinik deneylerde, büyük umutlarla piyasaya çıkarılan enginar özü haplarının işe yaramadığı görülmüştür. Sadece Hint inciri denilen kaktüs meyveleri umut vermektedir. Bu meyvenin özünü içeren haplar bulantı, ağız kuruluğu ve iştah kaybı gibi bulguların tedavisinde faydalıdır. Bu arada, müptelalar akşamdan kalmanın sıkıntılarını yaşamadan alkol almanın bir yolunu keşfetmiş durumdalar. 
Buna da 'Susuz Alkol' ya da 'Alkol Buharı' adını vermişler. Ne içecekseniz o içki bir makinede buhar haline getirilip oksijenle karıştırılıyor ve bir tüp vasıtası ile solunuyor. 

Bu yeni aletle ani ve kuvvetli şekilde alkolün etkileri hissedilirken, akşamdan kalma bulgularına rastlanmıyor. Alkolün beyine ulaşımı o kadar hızlı ki, daha kana doğru dürüst karışmadan belirtileri başlıyor. Karaciğeri de pas geçen alkolün nefes testiyle tespiti de zor. 

Bu nedenle icat edildiği Amerika'da daha detaylı bilimsel veriler elde edilinceye kadar kullanımına kısıtlama getirilmiş durumda. Sözün özü, çok içmeyin. İçerseniz de bol su ile iki aspirin alın ve uzun bir uyku çekin.

Akşamdan Kalma Olmaya (Hangover) Çözümler

Gece farkında olmadan içtiğiniz votkalar, sabah kalktığınızda büyük bir pişmanlık yaşamanızı sağlayabilirler.

Son bir tekila shottan ölecek değiliz ya!  Tabii bu her zaman doğru olmuyor…
Yılın en hit şarkısı çalarken, dans pisti hınca hınç doluyken, son bir içki içmenin çok da kötü bir fikir gibi gelmemesi normal ama bu işin bir de sabahı var. Sersemlemiş, nefesiniz hala alkol kokarken ve cildiniz kurumaktan kavrulmuş bir şekilde uyandığınızda, acı gerçekle yüzleşiyorsunuz (ya da acı gerçeğin duvarına tosluyorsunuz demek belki daha doğru!).

Şanslısınız ki biz bu konuda  size hayatınızı kurtaracak ipuçları vereceğiz. Bunlardan ilki daha az için olacak. Şimdi uygulaması daha kolay olanları geliyor, hazır mısınız?

Yemek
Çok alkol aldığınız bir geceden sonra bazen yemek yemek en son istediğiniz şey olabilir. Ama az miktarda da olsa doğru besinler yerseniz, bu size kendinizi daha iyi hissettirecektir. Akşamdan kalmaysanız yiyebileceğiniz en iyi besinlerden biri muzdur. Çünkü muz, yüksek derecede potasyum içerir.  Alkol vücudumuzdaki potasyumu yok eder ve bu bizim susuz hissetmemize neden olur. Hızlı bir şekilde yenilen muz, vücudunuzu potasyum ile tazeler ve böylelikle vücudunuz daha iyi çalışır.

Rahatsız mide

Eğer akşamdan kalma olduğunuzda siz de gün boyunca tuvalete koşanlardansanız merak etmeyin. Bunun önüne geçmenin de yolları var.  Ağrı kesicilerden uzak durmak (tabii yapabilirseniz) iyi bir çözümdür. Çünkü ağrı kesiciler de mideyi rahatsız ederler.

Çantanızda mutlaka bir bağırsak antiseptiği ilacı bulundurun, bu hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Eğer mideniz boşsa ve rahatsızsa, karbonhidratlar ve yağlı yiyecekler yemek size iyi gelecek diye düşünebilirsiniz ama bu noktada en iyi ve sağlıklı çözüm yulaf ve sebze yemek olacaktır.  Bu sindirim sisteminizin düzelmesini sağlar. Ayrıca bolca su içmeyi de unutmayın!  

Unutmayın ki, çok içtiğiniz bir gecenin ertesinde bağırsaklarınız su emme kabiliyetlerini kaybederler. Bu da yan etkisini ishal olarak gösterir. Bu durum vücuttan alkol tamamen atılana kadar sürer. Sizi bilmiyoruz ama düşüncesi bile bize son kadehi içirmemeye yetecek gibi!

Vitamin kokteyli

Alkol sonrası yapılacak vitamin kokteyli, ertesi sabaha vücudunuzun direncini arttıracak çok zekice bir çözümdür. Boğa dikeni özü, karaciğeri alkolün zehirli etkilerinden korumada oldukça güçlüdür. Antioksidan kompleks içerir ve toksinleri etkisiz hale getirir.
Enginar ise safra üretimini tetikler ve bu alkol sonrası sabahı için oldukça yardımcıdır; mide bulantısını azaltır. Genellikle 30 dakika içinde etki eder.

Akşamdan kalma şişkinlik

Su içmek, her türlü akşamdan kalmalık için en önemli düzeltici unsurdur. Güne başlamadan mutlaka bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Güne sıcak su içinde limon ve zencefil ile başlayın. Zencefil bulantınızı hafifletecektir.  

Alkol yüksek derecede asidiktir ve bizim vücudumuz alkaliktir. Bu sebeple dengeyi yeniden kurmamız gerekir! 

Eğer öğleden sonra enerjinizde düşüş yaşıyorsanız, naneli çay içerek kendinizi koruyun. Naneli çay, alkali dengenizi sağlayacak ve modunuzu yükseltecektir. Bu aynı zamanda enerjinizi de yükseltir

Egzersiz

Toksik akşamdan kalma halinizin üstesinden gelmek için spor yapın! Kendinizi ölü gibi hissediyor olsanız bile spor yapınca kalp ritminiz yükselir ve terlemek toksinlerinizi atmanızı sağlar. Bu da kendinizi yenilenmiş hissetmenize neden olur. İyi haber şu ki, alkol sonrası sabahı egzersizi hafif yapılabilir ve son derece etkili olur. Sakin bir yürüyüş ve düzenli nefes alıp vermek size iyi gelecektir.

Ayrıca yürümek susamanıza neden olur ve tüm vücudunuza biriken toksini atmanızı da sağlar, sindirim sisteminiz için de son derece faydalıdır.

Zararı limitlemek

Ertesi gün ne kadar başımız ağrırsa ağrısın biliyoruz ki hepimiz bir dahaki gece çıkmamızda yine alkol içeceğiz.

Eğer hala bir önceki akşamdan kalmalığınızın kabuslarını hala görmekteyseniz, aşağıdaki ipuçlarını değerlendirip bir sonraki ertesi güne daha iyi uyanabilirsiniz;
  • İçkileri karıştırmayın.
  • Her alkollü içkiden sonra su için.
  • Yatağa geçmeden önce mutlaka meyve/sebze suyu için ki vücudunuz tekrar nemlenmeye başlasın.

Hepimiz daha az içmenin ertesi günkü kötü etkileri önlediğini biliriz ama büyük ve çılgın bir geceye hazırlanıyorsanız, kıyafet seçiminizden sonrasını da planlamaya değer!  Bu midenize bir alt baz yapmak demektir. Gün içinde akşam çıkacağınızı göz önünde bulundurarak, en azından 1 litre su için ve doyurucu bir yemek yiyerek midenizi koruyun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar