Ticker

6/recent/ticker-posts

Formda kalmak için ne yapmalı?


Formda kalmak için ne yapmalı?

Formda olmak ile formda kalmanın arasında aslında çok fark yok. Her ikisi de tam bir sağlıklı olma halini ifade etmekte. Fakat şu nokta çok önemli olsa da bizlerin dikkatinden kaçabilmekte:

Yalnız fiziksel olarak formda olmak yetmiyor. Ruhsal ve zihinsel olarak formda olmak gerekli.
 Ben, form durumunun sadece yağ/kas oranı ile ilgili olduğunu düşünenlere pek katılmıyorum.

Formda olmanın bir kişinin sadece az yağlı, çok kaslı birisi olmak olduğunu düşünmem, düşünemem. Çünkü yağ/kas oranı biraz da yaratılışınız (habitus), yapınız (constitutio), hormonal durumunuz, yaşınız ve de genetiğinizle ilgili bir durumdur.

Örnek olarak sumo güreşçileri fazlaca yağlı da olsalar mükemmel bir form grafiği içindedirler. Vücudunda 1 gram bile yağ bulunmayan (!) bir boksör korkunç bir formsuzluk içinde kıvranabilir.

Kısacası formda olmak beslenme ve fiziksel aktivitesine aynı özeni göstererek, ama besleyip aktive ederek ikisini birlikte iyi hale getirmekten geçiyor.

Formda kalmak için ne yapmalı?

Beslenme form tutmak için çok önemli bir nokta. Hem forma girmenizi sağlıyor hem de formda kalmanızı sağlayıcı bir yakıt görevini üstleniyor.

Aktivitenin de benzer etkileri var. Ne kadar çaba gösterirseniz gösterin sadece beslenmenize dikkat ederek ya da yalnızca aktivitenizi iyi planlayıp beslenmenizi es geçerek formda kalamıyorsunuz.


Sürekli egzersiz yapmalarına rağmen göbeklerinden bir türlü kurtulamayan ya da hep sağlıklı şeyler yemelerine rağmen sürekli hımbıl ve halsiz kalanların yaşadıkları sorun da aslında bu!


Ayrıca önemli bir noktayı daha hatırlamamızda yarar var: Her yaşta formda olabiliriz, formda olmanın yaşı yoktur.


Yorum Gönder

0 Yorumlar