Ticker

6/recent/ticker-posts

Astımın ilacı spor


Astımın ilacı spor
Koşup oynayan ve terleyen astımlı çocuklar hastalanacak diye anneler tarafından kısıtlanıyor; kısıtlanan çocuk şişmanlıyor ve şişmanlık astımı ağırlaştırıyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; astımlı çocukların egzersize bağlı ataklar yaşamadan spor yapmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu özellikle koşarak yapılan voleybol, basketbol, futbol, tenis gibi aerobik kara sporlarının soluma kapasitesini artırıcı ve bronş çapını genişletici etkileri olduğunu belirterek, Alerjik Astımı olan çocukların bu sporları tercih etmesi gerektiğini dile getiriyor.

Derin ve hızlı nefes alıp vermenin en iyi bronş genişletici olduğunu vurguluyor. 

Yüzme astıma iyi geliyor. Ancak kapalı yüzme havuzlarında yüzmek, bu alanlarda var olma olasılığı yüksek küf mantarlarına maruz kalınmasına neden oluyor.

Küf mantarları, çocuklarda astım ataklarını tetikliyor. Bu yüzden kapalı yüzme havuzlarında yapılan sporlar astıma iyi gelmiyor. Ayrıca havuz suyu temizliğinde kullanılan klorun da astımı alevlendirici etkisi olduğundan, deniz dışında yüzmek astımlı çocuklara bir spor aktivitesi olarak tavsiye edilmiyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, çocuk astım hastalarının spora yönlendirilmesi ve spor yaparken sıkışmalarının engellenmesi için uygun ilaç tedavisinin çok önemli olduğunu belirterek, sporun iyileştirici etkisi sayesinde çocukların bir süre sonra ilaca ihtiyaç duymadan spor yapabilmelerinin mümkün olacağını dile getiriyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar