Ticker

6/recent/ticker-posts

ALS hastalığının nedeni bulundu


ALS hastalığının nedeni bulundu

Ünlü Fenerbahçeli futbolcu Sedat Balkanlı'nın da yıllar öncesinde yakalandığı ve yıllardır mücadele ettiği Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) hastalığının nedeni bulundu.

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, dünyada yüz binlerlerce insanın yakalandığı, yakalanan insanların yaklaşık yarısının 3 yıl içinde hayatını kaybettiği hastalığın tüm türlerine, beyin ya da omurilikteki proteinlerin tamir edilememesi sebep oluyor.

25 yıldır Teepu Siddique başkanlığında ALS üzerine araştırma yapan Chicago'daki Northwestern Üniversitesi bilim adamları, yaptıkları araştırma sırasında protein tamir sürecinin çalışmaması neticesinde hastaların sinir hücrelerinin ağır hasar gördüğünü tespit ettiler.

Bu keşifin ALS hastalığı için tedavi yöntemleri geliştirilmesi için tamamen yeni bir alan oluşturduğunu söyleyen Teepu Siddique, protein tamir sürecini düzenleyecek ya da iyileştirecek ilaçlar geliştirilebileceğini kaydetti.

ALS hastalığına yakalanan kişilerde ileri derecede kas felci görülmekte. ALS Hastalığı ilerledikçe yutkunmak, konuşmak hatta nefes almak zorlaşmakta.

ALS Hastalığının bir türü, bunamaya neden olmakta ve hasta konuşmayı unutmakta, en basit işlerini dahi yapamamakta. ALS vakalarının sadece yüzde 10'u genetik. ALS Hastalığı ağırlıklı olarak birdenbire ortaya çıkıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar