Ticker

6/recent/ticker-posts

Keklik Üzümü ve Keklik üzümünün Faydaları

Keklik Üzümü ve Faydaları

Keklik üzümü her mevsimde yeşil bir sarmaşık olarak bulunur. 30 cm'e kadar uzayabilmektedir. Yere yapışık keklik üzümü bitkisi büyüdükçe “dolaşık” hale gelmektedir. Çiçekleri beyaz renkte ve genellikle eşlidir. Küçük kırmızı meyveleri vardır.

Keklik üzümü, Kuzey Amerika’nın doğu ve orta kesimlerine özgü bir bitkidir. Ncufoundland’ın güneybatısından, Minnesota, Florida ve Tcksas’a kadar olan bölgede yetişmektedir.

Keklik Üzümünün geleneksel kullanım şekli:

Keklik üzümü hiç kuşkusuz Amerika Yerlilerinin bitkisidir. İngilizce’deki takma adı olan “Kızılderili kadın sarmaşığı”, bitkiye, bunu kullanan Amerika Yerlisi kadınları gören koloniciler tarafından konmuştu. Daha çok ilaç olarak kullanılmış olmasına rağmen, keklik üzümünden aşk iksiri yapılır; ayin dumanı hazırlanır ve gıda olarak da kullanılırdı. Meyveleri taze halde tüketildiği gibi, kurutularak soslara, ekmeklere ve keklere de konabilirdi.

Keklik Üzümünün tıbbi kullanım şekli:

Keklik üzümünün Amerika Yerlileri arasında kullanımı çok eskilere dayanır. Sayısız kabile bitkiyi, regl dönemi ağrı ve kramplarına karşı; regli düzenlemek için; ağır kanamaları hafifletmekte ve doğumu başlatıp kolaylaştırmakta kullanmıştır.

Keklik üzümü bugün de bitki uzmanları tarafından benzer durumlar için önerilir. Merhem olarak, emziren annelerin yara olmuş ya da çatlamış göğüs uçlarının tedavisinde de kullanılır. Keklik üzümünün, tanenler, glikozitler ve sapoııinler içerdiği düşünülmektedir.

Genel olarak, rahim ve yumurtalıklar üstünde güçlendirici etkisi olduğuna inanılır. Düşük yapmayı tetikleyebileceği için keklik üzümü hamile kadınlara önerilmez.

Yorum Gönder

0 Yorumlar