Ticker

6/recent/ticker-posts

Topuk Dikeni

Topuk Dikeni

Bir çok kişiyi canından bezdirir hale getiren bir hastalık olan topuk dikeni hastalığının tedavisi doktorları da gerçekten zorluyor.

Hastalar tedavi için genellikle bir çok doktor ve bir çok tedavi yöntemi denemektedirler. Kimilerine topuktan iğne yapılıyor, kimilerine değişik tabanlıklar veriliyor.

Ancak çok az hasta tam olarak tedavi olabilmekte. Çoğu hasta tam olarak iyileşmemekte, hatta hiç iyileşmemektedir. Hastaların ise aldıkları farklı yanıt ve tedaviler ile kafaları karışmakta, doktorlarına karşı güvenleri sarsılmaktadır. Dr. Vildan Çerçi, bu konuda şunları anlattı:

Topuk dikeni hastalığı, ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma sebebi ile oluşan yara ve bu yaranın sürekli bir hal almasıdır. Çekilen röntgen filminde, yara üzerine biriken kireç sebebiyle topukta dikenimsi bir görüntü oluşur.

Bu görüntüden dolayı hastalık “topuk dikeni” olarak anılmaktadır. Hastalar özellikle sabahları yere basarken ciddi topuk ağrısı yaşarlar. Biraz yürüdükten sonra ağrı azalır. Ancak uzun süre ayakta kalınca veya yürüyünce ağrı tekrar artar. Bazı hastalar ağrı sebebiyle parmak ucunda yürümek zorunda kalırlar.

Topuk dikeni hastalığı için en yaygın şekilde uygulanan tedavi lokal kortizon enjeksiyonudur. O bölgede oluşan yara ve ödemin iyileşmesini sağlayarak tedavi eder. Ancak çoğu hastada hastalık tekrarlamaktadır.

Maalesef kortizon 1–2 enjeksiyondan sonra dokularda zayıflamaya yol açtığı için, yapılması tavsiye edilmiyor. Günümüzde tabanlık uygulamaları da son derece gelişi güzel yapılmakta, bu konuda yetişmiş personel sıkıntısı çekilmektedir. Uygun tabanlık verilmediğinden, hastalar kullandıkları tabanlıktan genellikle memnun kalmamaktadırlar.

Egzersizin önemi ve devamlılığı konusunda hasta yeterince bilgilendirilerek, motive edilmemekte. Sonunda hastaların büyük kısmı kendi haline bırakılmaktadır. Olayın cerrahi boyutuna ise gerçekte çok az ihtiyaç duyulmaktadır.

O halde ne yapılmalıdır?

1.Hastanın ayak taban problemi mutlaka ortaya konulmalı. Dengeli basmayı sağlayacak uygun tabanlık verilmelidir

2.Uygun egzersizler gösterilip bu egzersizlerin yararları hakkında hasta ayrıntılı biçimde bilgilendirilmeli, hasta tarafından yapılması sağlanmalıdır

3.Topuktaki oluşmuş yarayı ve ödemi iyileştirmeye yönelik lazer tedavisi

>> Suna Dumankaya'dan topuk dikeni için bitkisel tedavi

>>İbrahim Saraçoğlu topuk dikeni için kürü için tıklayın

Yorum Gönder

0 Yorumlar