Ticker

6/recent/ticker-posts

Makula Dejenerasyonu Nedir?

Makula Dejenerasyonu Nedir?

Makula, sarı nokta olarakta bilinen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında çok küçük bir alanı kapsamaktadır.

Doğrudan karşıya baktığımızda kornea ve lens tarafından ışık makulaya odaklanır. Görüşümüz merkezde daha net kenarlara doğru ise daha zayıftır. Makular dejenerasyon işte bu sarı noktanın hasarlanmasıyla ortaya çıkar.

Makular dejenerasyonun gelişmesinde en önemli risk faktörü ilerleyen yaştır. Bununla birlikte aile öyküsü, cinsiyet (kadınlarda daha fazla), açık renkli göz, hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara öyküsü ve UV ışınları da birer risk faktörleridir.

Makular dejenerasyon, makulanın hasarlanması sonucunda oluşur. Makula dışında kalan retina alanları sayesinde çevresel görmebozulmadan devam eder. Bu sebeple makular dejenerasyon tam olarak bir körlüğe neden olmaz, fakat yakın çalışma ve okuma çeşitli optik yardımcı cihazlar kullanmadan imkansız olur.

Makular dejenerasyonunun sıklıkla görülen şekli, atrofik tiptir bu tipe kuru tip makular dejenerasyon da denir. Bu tipte görme kaybı yıllar içerisinde artar. Atrofik bulguların başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra görme 0.1 seviyesine iner.

Makular dejenerasyonunun daha az görülen tipi ise eksüdatif tip'tir bu tipe yaş tip makular dejenerasyon olaraktabilinir. Bu tip daha seyrek görülmekle beraber görme'de ani bir azalmaya neden olur.

Gözün arka kısmında retinayı besleyen kan damarları ile retina arasında ince bir zar bulunur. Bu zarın yırtılması ile beraber damarlar makulaya doğru ilerleyerek fotoreseptör hücrelerde hasara yol açar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar