Ticker

6/recent/ticker-posts

Zeytinyağının faydaları

Zeytinyağının faydaları

* Bugün dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığının kıkırdağıdır. Köpekbalığından elde edilen sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur.

Günde 100 cl. zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınmaktadır.

Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.

* Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağında bulunan Oleiprine maddesi sayesinde hücreler yenilenir. Kansere karşı hücreler korunur.

* Zeytinyağı üretimi sırasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle zeytinyağının sağlıklı olan çeşidi Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün olduğunca az ya da hiç rafine edilmemişini kullanmaktır.

* Merhem olarak da kullanılmakta olan zeytinyağı; tahrişin sebeb olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri bulunan losyondur.

* dokuların yara ya da iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı yararlıdır.

*Zeytinyağı, sindirim sistemini etkiler ; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi koruyucu bir tabaka ile sararak mide asidini azaltır. Yemek öncesinde ya da sonrasında alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün nüfuz etmesini önleyeceği gibi, karışık içkilerin neden olduğu sarhoşluğu da azaltır.

*Gastrit ve ülsere karşı korunmada etkin yardımcıdır. Hazmı en kolay olan zeytinyağı besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenler. Isıtılmış olsun veya olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş giderici etkileri ile ülsere karşı koruma sağlamaktadır.

*Zeytinyağı safra kesesinde safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu engeller. Sarılığa ve karaciğer sancılarının giderilmesinde etkilidir. Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve bağırsakları rahatlatacaktır.

*Sabah kahvaltıdan önce tüketilen 1 ya da 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur şikâyetlerini giderir; sıcak olarak içilir.

*Anne sütünde de mevcut olan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden, hamile ve emziren annelere özellikle yararlıdır.

*Zeytinyağı yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hem de beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini geciktirmektedir.

*Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcıdır.

*Zeytinyağı; Kötü kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır. (Yüksek LDL kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdur. Epidemiyolojik veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu göstermektedir.)

*Diyetle alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yükselttiği iyi bilinmektedir.

* Kalp dostu ; zeytinyağı hayvansal yağların aksine kandaki kolesterol miktarını ve dolayısı ile kalp krizi riskini azaltır. Kan plateletlerinin toplanmasına engel olarak kan pıhtılaşması riskini de yok eder.

* Günde bir kaç damla zeytinyağı bebeğin gelişiminde büyük katkı sağlar.

* İçerdiği E, A, K vitaminleri ile her yaştaki çocuğun gerekli ihtiyacına yanıt verir. Bu vitaminler kemiklerin doğal gelişimine ve mineralleşmeye yardımcı olup, güçlenmesini hızlandırır. Her yaştaki insan için faydalıdır.

* Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.

* Çocukları raşitizmden korur. Siyatik, mafsal ağrıları için faydalıdır; zeytinyağı tortusu sürülür.

* Ağızda çalkalandığında, dişlerin beyaz olmasını sağlar, diş etlerini korur, diş çürümelerini önler.

* Zeytinyağı sağlık ve güzellik kaynağıdır. Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar