Ticker

6/recent/ticker-posts

Zerdeçal ve faydaları

Zerdeçal ve faydaları

Zerdeçal; zencefilgiller ailesindendir. Anavatanı Doğu Hindistandır. Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renklidir.

Safranı andıran boyalı bir madde çıkarılır. Baharat olarak kullanılmaktadır.

İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.

Zerdeçaldaki uçucu yağların,
cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sağladığı görülmüştür.

Zerdeçal;
Sinirleri uyarır. Vücutta biriken zehirli maddeleri atmakta etkilidir.

Zerdeçal kansere iyi gelir: zerdeçalın aktif maddesi olan curcumin hem kanserden korunmayı sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılır. Tümör hücrelerinin çoğalmasını önler ve toksik yan ürünlerini azaltır.

Araştırmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt, kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı yararlı ol
abileceğini göstermektedir.

Son dönemde yapılan araştırmalar, zerdeçalın anormal hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı kanıtlanmştır.

Kurkumin özlü zerdeçalın; cilt ve meme kanseri ile savaştığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmüştür.

Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların sebep olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlanmıştır.

Los Angel
es’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.


Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?

İnce kıyılmış zerdeçal kökü veya tozundan yarım kahve kaşığı(1,5-3g) demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilerek 8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Dileyenler için hazır satılan zerdeçal çayı da artık marketlerde bulunabiliyor.
Kapsül halinde ise günde 1-3 adet alınabilinir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar