Zencefil (Zingiber Officinale); Zencefilgiller familyasındandır. Anayurdu Hindistan ve Malezya olan zencefil etli rizomlu bitkidir.
Baharat olarak kullanılmaktadır.Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır.
Çöreklere konulur. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da kullanılır.
Faydaları:
* İştah açar.
* Mide ve bağırsaklardaki gazı giderir.
* Bulantıları giderip kusmayı önler.
* Bağırsak bozukluklarını giderir ishali keser.
* İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça etkilidir.
* Vücut direncini arttırıp soğuk algınlığında çabuk iyileşmeye yardımcı olur.
* Bedeni ve zihni güçlendirir.
* Cinsel isteği arttırır.
* Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.
Zencefil Çayı Hazırlama
Zencefil çayı da hazmı rahatlatır ve hafızayı güçlendirir. Zencefil çayı, grip başta olmak üzere, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Zencefil çayı, bal ile tatlandırılarak ve içine bir miktar limon sıkılarak tüketilirse daha lezzeti ile birlikte etkiside arttırılmış olur.
0 Yorumlar
Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.