Ticker

6/recent/ticker-posts

Kuşburnunun faydaları

Kuşburnunun faydaları

Kuşburnu; Gülgiller ailesindendir. Aslında bütün bahçe gülleri yabani gülden türemiştir.

Kuşburnu Anadolu’da kayalık kırsal yörelerde, orman açıklıklarında ve yol kenarlarında kendi kendine büyür.

Kuşburnunun ilkbahardan başlayarak yaz boyunca açan, açık veya koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük güzel kokulu çiçekleri vardır.

Bu çiçeklerin tabanı olgunlaştığında taç yaprakları dökülür ve kuşburnu denen, 1,5-2 cm. uzunluğunda parlak kırmızı meyvelere dönüşmektedir.

Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir.

Kuşburnu, özellikle C vitaminiyle tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ bakımından zengindir. Bu meyveler, Anadoluda taze veya kurutulmuş olarak tüketilir. Bunun dışında kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi veya pekmezi yapılır ayrıca çay olarakta tüketilir.

Kuşburnunun faydaları:

* Kuşburnu denilen meyvesi idrar söktürücüdür. İshali keser. Basur memeleri için faydalıdır.

* Kuşburnu güçlü antioksidandır. C vitamini açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir kuşburnu proantosiyanidin ve flavonoit tipi fenolik bileşikler içerir.

* Klinik araştırmalarda, kuşburnunun bir başka öneminin de iltihaplı hastalıklardaki faydalarıdır. Kuşburnunun dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki yararları görülmüştür.

* Kuşburnu bitkisi soğuk algınlığı ve gripe karşı bağışıklık sistemini destekler. İçeriğindeki C vitamini ve polifenolik sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterir. Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için günde 3 bardak kuşburnu çayının tüketilmesi öneriliyor.

* Danimarkada yapılan araştırmalarda kuşburnunun eklem ağrıları olanlarda tedaviyi desteklediği saptanmıştır. Kuşburnunun kabuk ve çekirdeğinde yeralan bir maddenin iltihabi reaksiyonu önlediğine dair tespitler yapılmıştır.

* Kuşburnunun iltihap giderici ve ağrı kesici bileşenleri suda çözünmediği için eklem romatizmasına karşı kuşburnu çayı etkili değildir. Eklem romatizmalarına karşı kuşburnu kapsülleri kullanılmaktadır. Yine çay gibi kuşburnu reçel ve marmelatları da eklem ağrılarında etkili değildir.

* Toz haldeki kuşburnu kapsülleri Avrupa’da artrit yakınmalarını hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda kuşburnunun diz ve kalça osteoartriti üzerindeki olumlu etkileriyle hastaların şikayetlerini ve ağrı kesici ilaca olan ihtiyaçlarını azalttığını göstermiştir.
* Ağustos 2005′te yayınlanan bir klinik çalışmaya göre kuşburnu eklem ağrısı olan hastaların % 82 sinde ağrılarda azalma sağlamıştır.

* Kopenhag Üniversitesinden Prof. Dr. Kaj Winther, eklem ağrıları olan ve kireçlenme sorunu yaşayan hastalar için kuşburnu tozunu önermektedir.

* İskandinavya Romatoloji Dergisinde yayınlanan makalede, 3 hafta boyunca kuşburnu tozu tedavisi gören hastaların birçoğunun ağrılarında azalma olduğu ifade edilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar