Ticker

6/recent/ticker-posts

Turunç ve faydaları

Turunç ve faydaları

Sedefotugiller familyasındandır; 1-6 m boyunda, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur.

Turunç meyveleri küre şeklinde ve sarı-turuncu renktedirler. 8-12 adet dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir.

Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin bulunur. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılmaktadır.

Faydaları :

* Sinirleri yatıştırıcıdır.
* Spazmları gidermek ve Hazmı kolaylaştırmak için yararlıdır.

* Şehveti arttırır.
* Turuncun kokusu veba salgınını önler ve havayı temizler.

* Safra, ishal ve kusmayı keser.
* Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler.

* Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
* Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına iyi gelir.

* Turunç kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
* Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı yararlıdır.

* İştahı açar, aynı zamanda susuzluğu giderir.
* Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.

* Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına faydalıdır.
* Parfümeri sanayiinde kullanılmaktadır.

Dikkat: Turunç suyu sinirlere ve nefes darlığına iyi gelmez. Fazlası böbrekleri rahatsız edebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar