Ticker

6/recent/ticker-posts

Kimler oruç tutamaz

Oruç tutmaması gereken kişiler:

Ramazanda oruç tutmak isteyen kalp, böbrek, şeker, karaciğer ve rahatsızlıkları devam eden mide hastalarının tedavilerini aksatacağından dolayı oruç tutmaları sakıncalıdır.

Oruç tutmak isteyen fakat rahatsızlıkları devam eden hastaların oruca tutmaya başlamadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.

Ramazan bu yıl aşırı sıcaklara rastladığından bu durum mide hastalarını daha olumsuz etkileyebilir.Mide problemleri ile sık karşılaşabilirler. Mide kanaması, ülserlerinin artması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için Ramazan başlamadan kontrolden geçmelerinde fayda vardır.

Bunun dışında genel olarak bol bol sıvı içilmesi gerekiyor. Özellikle iftardan sahura kadar geçen sürede. İftarda fazla miktarda yağlı yemekleri yememeleri öneriliyor. Oruçlarını açtıktan sonra, bir müddet dinlenip, yemeğe yavaş yavaş devam etmeleri öneriliyor. Yemeklerini daha çok sıvı niteliğindeki gıdalardan tercih etmeleri, kızartmalardan, yağlardan uzak durmaları gerekiyor.

Ülser kanaması geçirmiş hastaların eğer şikayetleri devam ediyorsa kontrolden geçmeleri gerekir,ülseri tamamen iyileşmeyen hastaların ise oruç tutmaları tavsiye edilmiyor.

Aşırı sıcaklara dikkat

Çok yaşlı hastaların genel durumları iyi olsa dahi yandaş hastalıkları ve havaların çok sıcak olması sebebiyle kalp krizi riskiyle karşılaşmamaları için onların da oruç tutmaları tavsiye edilmiyor

Karaciğer hastaları tuzdan uzak durmalı

Karaciğer hastalarının sıvı ve tuz alımına dikkat etmeleri gerekmektedir.Çok aşırı tuz alırlarsa ödem çok olur. Bu sebeble gün içinde rahatsızlıkları daha da artabilir. Tuz alımını kısıtlamalarında büyük yarar vardır.

Öğünleri zamana yayın

Oruç tutan hastaların yemeği sahura kadar yaymaları gerekir. Yatmadan önce de ağır yemek yememelerini öneriliyor. Yedikten sonra en az 1-2 saat dinlenmeleri, daha sonra yatmaları tavsiye ediliyor. Özellikle kalp ve şeker hastalarının bu dönemde diyetlerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Tuzsuz yemek yemeleri gerekiyor.

Sindirimi zor gıdalardan uzak durun

Ramazan’da sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulması gerekiyor. Çorba, meyve türü gıdaları tercih etmek daha doğrudur. Özellikle yağlı, hamur işi gıdalardan, kızartma çeşitlerinden kaçınılması gerekir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar