Ticker

6/recent/ticker-posts

Kilo verirken nelere dikkat edilmelidir ?

Kilo verirken nelere dikkat edilmelidir ?

Çağımızın en büyük sorunu obezite denir ama bir de normal kilosunda olup dah zayıf olmak isteyenler var. Kilosu ne olursa olsun zayıflamak isteyenlerin sıklıkla yaptıkları bazı yanlışlar var. Bunlardan biri öğün atlamak.

Sadece bu sorunun çözülmesi özellikle 10 kilo ve üstü fazlalığa sahip olan kişilerde kesin çözümdür. Fakat bu kişilerin yaptığı öğünlerin düzenini dikkate almadan kalori hesabı yapmaktır.

Bu yöntem kısa sürede kilo vermeye yarar fakat uzun sürede verilen kiloların korunmasında etkili değildir.

- İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise günlük diyeti oluşturanların, yani besinlerimizin diyetetik olması. Bu konuya kilo sorunu olsun ya da olmasın genel sağlığına özen gösteren herkesin dikkat etmesi gerekir.

Diyetetik besinler ;

Az yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı peynir, az yağlı et, balık ve tavuk olmalıdır.

Vitamin ve mineral ihtiyacını gideren sebze ve meyveler bulunmalıdır. Bu besinler posa içerdikleri için de gereklidirler.

Başta kurubaklagiller olmak üzere, tüm tahıllar ve kepekli ekmek, karbonhidrat gereksiniminin karşılanması için önemlidir.

-Üçüncü olarak ve bir diyetin başarılı olmasın sağlayan en önemli etken su tüketimidir. Çay, kahve ve diğer sıvılar dışında günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. İnsanların önemli bir kısmı günde 1-3 bardak su içmektedir. Bu insanlar yıllardan beri bu kadar az miktarda su içtiklerinden, su içme alışkanlıkları yoktur.

eğer su tüketmiyorsanız dünyanın en iyi diyetini de yapıyor olsanız da o diyetin başarılı olması mümkün değildir. Gün boyunca ne kadar su tüketildiği bilinmelidir. İlk hafta 3-5 bardak su içilmeli, 2. hafta 5-8 bardağa çıkarılmalı ve 1 ay sonra 8-10 bardağa ulaşılmalıdır.

İlk zamanlar biraz zor olsa da 2-4 ay sonra susama hissi gelişecek ve istenerek su içilecektir. - “Kabızlık (Konstipasyon) sorununuz var mı?” sorusuna “Hayır, yok” diyenlere “Ne kadar sıklıkla büyük tuvaletinizi yaparsınız?” sorusunu takiben “2-3 günde bir” cevabını alırsınız.

Kilolu insanların büyük bir kısmında bu şekilde bir diyalog geçmekte. Bu kişilerin ciddi bir kabızlık (konstipasyon) sorunu olduğu halde, daha büyük bir sorun kişilerin bunu farketmemeleridir. Rahatsızlık duyarak farkında olanlar ise, belki de daha şanslılar.

Konstipasyon (kabızlık) sorunu;

Sebze, salata, spor ve bol su içilerek düzeltilmelidir.

Sağlıklı bir insan günde bir kere büyük tuvaletine çıkmalıdır. Düzenli bioritme sahip olan bir kişinin sabah uyanış saatleri nasıl belirgin ise büyük tuvaletine gidiş saatleri de belirgin olmalıdır.

İnsanların %80’i sabah saatlerinde bu ihtiyaçlarını giderirler. Kilo verme sürecinde düzenli bir tuvalet alışkanlığının oturtulması gerekmektedir. Eğer kabızlık problemi varsa, kişi ya kilo alıyor ya da kilo veremiyordur. Bu durum dikkatle takip edilmelidir.

Fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Yürüyüş veya karın egzersizleri önerilir.

- Tartı bir evde olması gereken en önemli ev aletlerinin başında gelmelidir. Tv ya da çamaşır makinenizi alırken gösterdiğiniz seçiciliği tartı alırken de göstermelisiniz. Onun size her zaman rehberlik edeceğini unutmamalısınız.

Hedef: yağ dokusunun kaybı Rejim yaparken esas amaç yağ dokusunu kaybetmektir. 15 gün aç kalarak, ya da çok az beslenerek 7 kilo vermek mümkün. Ama bu 7 kilonun sadece 3’ü yağ dokusundan, geri kalan 2’si protein dokusundan gelir. İşte bu 2 kiloluk protein kaybı vücudun genel sağlığına çok zarar verir. Üstelik tekrar kilo alsanız bile, kaybedilen proteini yerine koyamazsınız, onun yerine yağ dokusunu kazanırsınız.

Kaybedilen protein nedeni ile pek çok hastalığa zemin hazırlamış olursunuz. Hastalıklarınız uzun ve ağır geçer, sinirli ve huzursuz bir ruh hali gelişir. Ülkemizde, özellikle kadınlarda anemi (kansızlık) oranı yüksek.

Hiçbir zaman kilo verirken bir başkasıyla ya da kendinizle yarışmayın. İlk ayda 3-6 kilo kaybedilebilir, ikinci ayın içinde 2-4 kilo, üçüncü aydan sonra ayda 1-3 kilo kaybedilir ve daha sonraki aylar bu şekilde devam eder.

Eğer haftada 3 kere 1’er saatlik orta düzeyde egzersiz yapabilirseniz haftada 250g. daha fazla verebilirsiniz. İdeali 1. aydan sonra haftada 500 g. vermektir. Nelerle karşılaşırsanız? Haftada x kilosunu vermek başarının göstergesi değildir.

Gerçek başarı 1 ay, 3 ay hatta 6 ay sonra hala kilo verebiliyor musunuz? Verdiğiniz kiloları koruyabiliyor musunuz? Başarının kriterleri bunlardır.

Bunu sağlamak için dengeli ve düzenli beslenmeyi ideal bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz. Kendi ortamınızda beslenerek, belki de çevre şartlarınızı zorlayarak, çevrenizde diyet yaptığınızı bilen kişilerin ısrarlarına karşı koyarak, belki de diyette olduğunuzu gizleyerek bu sorununuzun üstesinden gelmelisiniz.

Ayrıca kadınların kilosu regl öncesi dönemde 0.5-1.5 kilo artmaktadır. Bu artışın nedeni su toplanmasındandır. Kilo artışı ne kadar fazla olursa ödem, yorgunluk hissi ve psikolojik sorunlar (sıkıntı, huzursuzluk vs.) o kadar çok hissedilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu tip şikayetleri de azaltacaktır. Bu dönemde tuzdan uzak kalınmalı ve bol su tüketilmelidir (her zamankinden 2-4 bardak fazla)

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Bu bilgi yi okuyan insanları tebrik ederim. Çünkü insanlar rejim diye ağaça çıkıyor ama böyle gerekli bilgileri okumazlar, ben yaklaşık 5 hafta dır diyet yaşamaya çalışyorum 'çalışıyorum '' diyorum çünkü önceden aç kalarak zayıflayacağı sanıyordum ama şimdi böyle güzel bilgiler yarallı oluyor ama şimdi diyet yaşıyorummm. 4haftada
    84 kilodan 82,50 gr oldum gayet güzel.
    Herkese bşarılar.

    YanıtlaSil
  2. 18 yaşndyım bugün br insnla tanştım fakat brz kilolu oldğm için esprilerle takıldıı bense bundn rahtsız oldum . çok hırs yaptğm ortada .kilo vermek istiyorum bu bilgiler elbtte işime yarayack .teşkkrler

    YanıtlaSil

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.