Ticker

6/recent/ticker-posts

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp Krizi Belirtileri

Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine kalp krizi (miyokard enfarktüsü) denir. Kalbimiz günlük yaptığımız aktiviteye göre bazen daha fazla bazen daha az oksijene gereksinim duyar.

Oksijeni kalbin kendi damarları yani koroner damarları getirirler. Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık ya da daralma söz konusu ise kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez.

Beslenemeyen kalp dokusu ölür, işlevini kaybeder ve kanı pompalayamaz hale gelir. Bunların sonunda ölümcül bir durum olan kalp krizi oluşur.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

* Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı oluşur.

* Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru uzanır.

* Ağrı hareketle artar, dinlenme esnasında azalır, ama geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer.

* Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı vardır.

* Nefes darlığı olur.

Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Örneğin diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymazlar ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olur. Bazı hastalarda mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir, ülser lehine yanlış yorumlanabilir.

Ne yapmak gerekir?

Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda hemen bir yere oturup dinleniniz ve derhal bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışınız. Eğer dışarıdaysanız cep telefonuyla yardım isteyiniz. Asla yürümeye ya da merdiven çıkmaya devam etmeyiniz. Çünkü harekete devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen ihtiyacını daha da artıracaktır.

Son zamanlarda kalp krizi geçirildiğinin anlaşılması halinde bir-iki defa kuvvetlice öksürerek krizde oluşan ritm bozukluğunun düzeltilebileceğini ileri süren yayımlar çıkmıştır, ancak böyle bir yaklaşımın etkinliği henüz tam olarak kanıtlanamamıştır.

Kalp Krizi Geçirme Riskim Var mı?

Kalp hastalıkları açısından risk arz eden durumlar şunlardır:

* Sigara içmek

* Kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) düzensiz olması

* Diyabet Hastalığı

* Obezite

* 65 yaşını geçmiş olmak

Yukarıdakilerin kaç tanesi yaşamınızda varsa kalp krizi size o derece yakın demektir. Fakat korkmayın, bu risklerin bazılarını kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Örneğin sigarayı bırakabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uyarak lipid ve diyabet ilaçlarınızı düzenli kullanabilirsiniz. Her gün düzenli egzersiz yapıp aktivitenizi artırabilirsiniz ve bu risklerin çoğundan uzaklaşabilirsiniz.

Unutmadan ilave edelim; düzenli egzersiz yapmak, ayda bir defa halı sahada arkadaşlarla buluşup maç yapmak değildir. Böylesi düzensizce yapılan sporlar antrenmana hazır olmayan kalbi yorar. Bir uzmandan yardım alarak düzenli spor yapmanızı tavsiye ederiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar