Ticker

6/recent/ticker-posts

Ihlamurun faydaları


Ihlamurun faydaları

Ihlamurun ülkemizde marmara ve karadenizde bölgelerinde yetişen bir çok türü mevcuttur. Büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyhyllos) ve küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) diğer türlere göre daha etklidir.

Ihlamurgiller familyasından; kerestesi güzel, bir gölge ağacı ve bunun kurutulup çay gibi haşlanarak içilen güzel kokulu çiçeğidir. Temmuz ve ağustos aylarında toplanarak, kurutulur. Pek çok türü vardır.

Çiçek ıhlamur birinci kalite, yapraklı ıhlamur ise ikinci kalitedir. Ülkemizde genellikle kış mevsimlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.
Fakat ıhlamur sadece gripten koruyucu bir bitki değildir pek çok faydası vardır.

Ihlamurun faydaları :

Grip ve nezlede vücudun direncini artırıp, hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Tek başına demlenip içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da demlenebilir.

Ihlamurdaki flavonoitler iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir.

Bazı bileşenleri de boğazı yumuşatarak tahrişi önler ve soğuk algınlığı şikâyetlerini hafifletir.

Terletici ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle vücut ısısını yükseltip ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için vücudun bağışıklık sistemine destek olur olur.

Bronşit içinde kullanılabilir. Öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcıdır.

Antispasmodic etkisiyle kas kasılmalarını azaltmaya yardımcı olur.

Stres ve anksiyeteyi azaltmak için ıhlamur çayı denenebilir. Ihlamurdaki farnesol madddesi yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Uyku yapıcı özelliği vardır.

Kan dolaşımını düzenlenmesine destek olur.

Kansızlığın giderilmesine destek olur.

Kalp yetersizliğinde faydalıdır.

Damarların kireçlenmesini önleyici etkisi vardır.

Böbrekleri ve mesaneyi temizleyici etkisi vardır.

İdrar söktürücü. Kum dökücü, taş oluşmasını önleyici etkisi vardır.

Mide ifrazatını artırıcı etkisi vardır.

Balla karıştırılıp içildiğinde, mide ülseri için yararlıdır.

Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderici özelliği vardır.

Burkulma ve ezilmelerde ağrı kesici özellikleri vardır.

Ihlamur ayrıca

Boyun ve yüze güzellik verir.

Saç dökülmelerini önler.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Çayı : 1 tatlı kaşığı ince şekilde kıyılmış ıhlamur 1 bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 5-6 dakika demlenerek içilir. Gün içinde 2-3 bardak tüketilir. Ihlamur çayı çiçek ve yaprak karışımından yapılır. Her içimde taze olarak hazırlanmalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar