Ticker

6/recent/ticker-posts

Sağlık ve güzellik için mayanın faydaları

Sağlık ve güzellik için mayanın faydaları



Ekmek gibi ana besin öğemizi de tatlı, börek gibi hamur işlerini de kabartmak için kullanılan mayanın aynı zamanda da eşsiz bir sağlık iksiri de olduğunu biliyor muydunuz?

Mayanın sağlık ve güzellik için yararlarını öğrendiğinizde siz de çok şaşıracaksınız.

Özellikle ekmek, hamur işi ve tatlı tüketmeyi seven bir toplum olduğumuzdan maya, hemen hemen her evde sıklıkla kullanılmakta. Pek çok insan mayayı belki sadece bir hamur kabartıcı olarak düşünürdü. Fakat maya doğanın bizlere bir armağanı, sağlığımız için eşsiz bir hazine.

Maya yüzde 50 oranında protein, B grubu vitaminler, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller ihtiva ediyor.

Mayanın sağlık ve güzelliğe yararlarını keşfederek ona hakkettiği değeri veren gelişmiş ülkeler, bu çok önemli besini sadece katkı maddesi olarak değil, tabletler halinde ilaç olarak da piyasaya sunmaktadırlar.

Her yemekte kullanılıyor.

Uzmanlar mayayı yalnızca hamur işlerinde katkı maddesi olarak düşünmemek gerektiğini ifade ediyorlar bunun yerine normal öğünlerde de tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Dengeli beslenerek mayanın zengin içeriğinden yararlanmak mümkün.

Örneğin kahvaltıda ya da ikindi öğünlerinde ılık süte karıştırarak tüketmek, Öğle ve ya akşam öğünlerinde ise salata ya da mezelere karıştırılarak tüketilebilir. Hatta meyve sularına bile karıştırılabilir.

Yalnız maya, kek, börek ve tatlı hamurlarını kabartmak için kullanılan kabartma tozu ile karıştırılmamalı. Karbonatı andıran ve beyaz bir toz şeklinde olan bu madde, mayanın kimyevi bir versiyonu olup aynı kabartma işlevini sağlıyorsa da mayanın içerdiği besin değerlerine sahip değil.

Maya nedir?

Maya, mantarlar grubundan tek hücreli bir canlılardır. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşur ve sıcakla temas edince çoğalır. 

Bira mayası olarak da bilinen bu madde, başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin yanı sıra bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılıyor. Piyasada toz (kuru) ya da kalıp (yaş) halde bulunuyor.

Ekmek yapımı için gereken hamur maya ile kabartılıyor. Maya undaki nişastayı etkileşime giriyor ve bir tür şeker olan glikoza dönüştürüyor. Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor.

Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlıyor. Pişirmeden sonra da hamura eklenen suyun büyük bir kısmı, karbondioksit ve alkol uçuyor. Böylece ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir hal alıyor.

Sağlığınız için maya

Peki daha sağlıklı ve her zaman zinde olmaya ne dersiniz? Maya bu konuda da yardımınıza yetişiyor. Çünkü o çok etkili bir stres atıcı. Karaciğeri temizliyor ve anne karnındaki ceninin gelişimini destekliyor.

Ayrıca bağışıklığı güçlendirerek hastalıkların önüne geçiyor. Özellikle sporcular, hamileler, gelişmekte olan çocuklar ve nekahat döneminde olan olan hastalar bu değerli besini bol bol tüketmeliler.

Sporcular için maya

Maya, doğadaki en zengin aminoasit özleri, magnezyum, potasyum, krom, selenyum ve fosfor gibi mineralleri, B grubu vitaminleri içerdiği için özellikle spor yapanlar için son derece faydalıdır. 

Bilim insanlarına göre maya, sağlığımız için çok yararlı bir besindir. Organizmanın kimyevi aktivitelerini uyararak en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Hücrelerin büyüme ve üremesini destekler.

Yağ ve karbonhidrat içermediği için hazmı kolaylaştırır. Bu nedenle sporcular mayalı yiyeceklerin ağırlıklı olduğu bir diyet uygulamayı tercih etmeliler. Yağsız ve mayalı hamur işleri ile ekmeğe ölçülü miktarda yer veren bir beslenme programı uygulamalı, mayayı kahvaltıda ise süte ekleyerek ve ya diğer öğünlerde salata ya da mezelere ekleyerek tüketmeli.

Anne adayları için maya

Hamilelik sürecinde vücudun ihtiyaçları artıyor. Maya ise tüm bu ihtiyaçları karşılayacak kadar zengin nitelikler içeriyor. Mayadaki zengin B9 vitamini (folik asit) hamilelerde çok sık rastlanan anemiyi önleyip yeni hücrelerin (plasenta gibi) üretimini arttırıyor.

Maya ayrıca cenindeki sinirsel hücrelerin gelişmesini sağlıyor. Yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacı 3 mg iken hamilelik sürecinde bu miktar 7.5 miligrama çıkıyor. Bu sebeple hamile kadınlar mayalı yiyecekleri, bu dönemde özellikle beslenme programlarına almalılar.

Diyabet hastaları için maya

Maya, sodyum ve şeker açısından yoksun olduğu için özellikle diyabet ve 'ipoglisemi'den (kan şekeri oranının düşmesi) yakınanlar için çok uygundur. 

İçeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor.

Stres için maya

Maya, yoğun stresin ilacı gibidir. İçeriğindeki zengin B vitaminleri sayesinde sinir sistemini dengeliyor. Sinir hücrelerinin yaşamını uzatıyor ve sinirlerin çevresindeki lifleri güçlendiriyor. Sinirsel uyarıların düzenli olarak çalışmasını destekliyor.

Örneğin kalp atışları, göz kırpma, nefes alma, kanı iterek kan dolaşımını hızlandıran damarların işlevi gibi. Ayrıca konsantrasyonu, fiziksel ve ruhsal enerjiyi artırıp yorgunluk ve sinirliliği engelliyor. Yoğun stres altında artan mide asidini engelleyerek, sindirim sisteminin işlevine de destek oluyor.

Diyet için maya

Sağlıklı bir diyette bulunan besinlerin vücudun tüm ihtiyaçlarına yanıt vermesi gerekiyor. Maya bu gereksinimlerin büyük bir bölümünü karşılayabilecek özelliktedir. 

Zayıflama diyetleri bazen bağırsak bakterileri üzerinde hasara sebep olabiliyor. Maya bu durumda da dengeleme görevini üstleniyor ve bağırsaklardaki yararlı bakterileri güçlendiriyor.
Güzellik için maya

Güzelliğin sırrı mayada saklı. Mayayla saçlarınıza masaj yapın, sütte eritip yüzünüze ve ellerinize maske olarak uygulayın. Güzelliğiniz için ihtiyacınız olan tüm gereksinimleri karşılayacak kadar zengin içeriği olan mayayı mutfağınızdan eksik etmeyin

Saçlar için maya

Maya özellikle stresli dönemlerde saçların dökülmesini engellyip sağlıklı uzamasına destek oluyor. İçeriğindeki B5 vitamini, saç sağlığı için çok önemli olan keratin oluşumunu destekliyor. 

Keratin, saçların dökülmesinin önüne geçerek daha hacimli ve gür görünmesini sağlıyor. Bunun için ; 4 çorba kaşığı toz mayayı 1 bardak ılık suda eritin. Saç diplerine masaj yaparak yedirin. Birkaç dakika saçınızda beklettikten sonra bol suyla durulayın.
Eller için maya

Maya ellerin de dostudur. Gece yatmadan önce 1 kahve fincanı ılık sütün içine 1 tatlı kaşığı yaş maya ekleyin eriyinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu doğal el kremini ellerinize masaj yaparak sürün. 

10 dakika bekleyip ılık suyla ellerinizi yıkayın. Ellerinizin yumuşacık olduğunu hissedeceksiniz. Özellikle soğuk havada çatlayan eller için birebirdir.
Cilt için maya

Mayanın cilde yararları antik çağlardan beri bilinmektedir. Antik Mısır'da kadınlar güzelleşmek için mayayı ciltlerine sürerlermiş. Ayrıca mayanın mikrop öldürücü özelliklerini keşfedip yara merhemi şeklinde kullanmışlar. 

Yaraları dezenfekte etmek ve daha çabuk iyileşmesini sağlamak için yaranın üzerine maya sürerlermiş.

Mayadaki vitamin ve mineraller cildin her türlü gereksinimi sağlayacak kadar zengin. Maya özellikle sivilceli ciltler için çok faydalıdır. Karaciğeri toksinlerden arındırıp, temizliyor ve ciltteki aşırı yağlanmayı engelliyor.


Yüzünüzü nemlendirmek ve dış etkenlere karşı korumak için mayayı kullanabilirsiniz. Yüksek dozda protein içeriği ile maya cilt dokularının yeniden yapılanmasını sağlıyor. 

Cildin daha güzel ve pürüzsüz görünümüne yardımcı oluyor. Protein, ayrıca cildin oksijen almasını destekleyip beslenmesine destek olur.
 
Mayanın içeriğindeki yüksek potasyum miktarı, dokularda biriken toksinleri atarak cildin zararlı maddelerden arınmasına yardımcı oluyor . Böylece cilt yenileniyor. 

Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne sebep olan mide sorunlarını gideriyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini engelliyor. İçeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri desteği ile cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili bir savunma sağlıyor. 

Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.

Maya ile hazırlanan maskeler sorunlu ciltleri iyileştiriyor.



Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. istanbulda arkadaşımı ziyarete gittiğimde maya maskesi yaptığını gördüm ve banada tavsiye etti kullandım. Gerçekten süper bundan sonra içeceklerimde de kullanmayı düşünüyorum. Bu güzel ve sağlıklı bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. maya gerçekten mucizevi birşey cildinize düzenli uyguladıgınızda farkı anlıyacaksınız

    YanıtlaSil
  3. denicim yorumumu kullandıktan sonra yapicim sizlere şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. arkadaşarlar ayda bir kez çok az değilmi daha sık olsa bi zararı olabilirmi:S

    YanıtlaSil

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.