Kişnişin faydaları
Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 -50 cm boyunda otsu bir bitkidir.
Maydanozgiller familyasından; Haziran - Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 -
Meyveleri nişasta, tanen, şekerler ve uçucu yağ taşır.
Kişniş şekeri, likör yapımı, pastacılık ve eczacılıkta kullanılır.
Kişniş nasıl kullanılır?
Kişniş nasıl kullanılır?
Tohumu: Domates turşusu, sosis, köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır. Ezilmemiş tohumu çorba ve sebze yemeklerine katılır. Suda kaynatılarak çayı yapılır. Tohumu ayrıca güzel kokusu sayesinde potbori tabaklarında kullanılabilir.
Yaprağı: Körpe alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir.
Gövdesi: Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilir
Kökü: Taze kökü sebze gibi pişirilip yenilir
Tozu: Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır
Kişnişin Faydaları :
-Baş ağrısı: Kişniş tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak tüketilir.
- Aybaşı (regl) kanaması: Kişniş tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse adet döngüsünü düzenler .
- Kalp kuvvetlendirici: Kişniş tohumu çekilip balla macun yapılıp tüketilirse kalbi güçlendirir.
- Sindirim Kolaylaştırıcı: Kişniş tohumu, kimyon anasonla beraber karıştırılıp yemeklere baharat olarak kullanılır, yada bunlar balla macun yapılıp yemeklerden sonra 1 er tatlı kaşığı tüketilir.
- Gaz söktürücü: Kişniş tohumu, nane ve rezene ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse gaz sorunlarına iyi gelir.
- Kanlı Dizanteri: Kişniş tohumu, kekikle beraber öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
- Baş ağrısı: Kişniş tohumu kaynatılıp gerekirse balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Tansiyon düşürücü: Kişniş kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Doğum kolaylaştırıcı: Kişniş tohumu, defne tohumuyla beraber öğütülüp balla macun yapılarak doğuma 5-10 gün kala günde 2-3 tatlı kaşığı yenirse ağrıları giderir, doğumu kolaylaştırır.
Not: Mide asidi fazla olanlara kişniş yasaktır. Ayrıca damar sertliğine karşı yemeklere kişniş konulmasında fayda vardır.
Kişnişin içerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Öğütülmüş Kişniş 1.4 gr gelir.
Bir çay kaşığı öğütülmüş kişnişin içinde; 6 kalori, 172 mg protein, 274 mg yağ, 11.2 mg kalsiyum, 791 mg karbonhidrat, 6.2 mg fosfor, 3.6 meg thiamine, 3.2 meg ribofilavin bulunmaktadır.
0 Yorumlar
Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.