Ticker

6/recent/ticker-posts

NEDEN BESLENMEMDEN GLUTENİ ÇIKARDIM?



NEDEN BESLENMEMDEN GLUTENİ ÇIKARDIM?
Hastalar daima bana herhangi bir semptom yaşamasalar bile glutenden uzak durup durmamaları gerektiğini soruyorlar. Araştırmalar bunun cevabının evet olduğuna işaret ediyor. Glutenin, çölyaklı olmayanlarda bile, bağırsak duvarını (astarını) olumsuz etkilediği, bağırsak geçirgenliğini artırarak “geçirgen bağırsak sendromu”na neden olduğu gösterildi.

Bağırsak duvarı güçlü ve sıkı olmalı ki gıdaları, atıkları ve mikropları sindirim kanalı içinde tutsun. Gluten inflamatuar bir protein olan zonulin salınmasına neden oluyor. Zonulin bağırsak duvarındaki sıkı bağlantıları gevşeterek boşluklar oluşturuyor. Bu da kan dolaşımına girmemesi gereken parçacıkların bu boşluklardan sızarak kan dolaşımına geçmesine yol açıyor ve bir bağışıklık cevabı oluşuyor. Sistemik inflamasyona zemin hazırlanması bu şekilde oluyor.

Bu nedenle gluten benim Pegan (paleo + vegan) diyetimin bir parçası değil. Gluten içeren buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllar sağlığımıza yarar vermiyor aksine hasar veriyorlar. Ben kendi uygulamalarımda gluten intoleransının en yaygın görülen gıda hassasiyeti olduğunu gördüm. Size bir doktor gluten veya çölyak antikorlarınızın normal olduğunu söylese bile glutene çok şiddetli reaksiyon gösterebilirsiniz. 

Öte yandan glutensiz beslenmenin popülerlik kazanması, gıda şirketlerinin potansiyel bir pazar görmelerine, işlenmiş, yüksek glisemik indeksli, şekerli gıdaları “sağlıklı” glutensiz alternatifler olarak piyasaya sürmelerine yol açıyor. Tuzağa düşmeyin: glutensiz işlenmiş gıdalar sonuçta işlenmiş gıdadır, yapay tatlandırıcılar, boyalar, çeşitli katkı maddeleri içerir, raf ömrünü uzatan bu katkılar sizin ömrünüzü kısaltır. 

Glutenli veya glutensiz unlu gıdaları beslenmeden çıkardığınızda çeşitli renklerden sebzeler ve kaliteli yağlar gibi çoğu insanın yeterince yemediği gerçek gıdalara daha fazla yer açılmış olur. 

 Dr. Mark Hyman 

 Kaynak: https://www.instagram.com/drmarkhyman/p/BwcrRevBm0T/

Yorum Gönder

0 Yorumlar