Ticker

6/recent/ticker-posts

CEVABi - BALKAN USULÜ KÖFTE


CEVABİ - BALKAN USULÜ KÖFTE

Balkan usulü köfteye Türkçedeki “kebap” kelimesinden gelen cevapi ya da cevapcici deniyor. Balkanlarda Cevabdzinica denilen pek çok köfte dükkanı bulunuyor. 400 yıllık geçmişi olan, koyun veya dana kıymasıyla yapılan bu köfteler somun denilen yassı, yuvarlak ekmeklerin ya da pidenin arasında bol soğanla ve kaymakla ya da yoğurtla servis yapılıyor.
Yanına da patlıcan ve kırmızı biberle yapılan ajvar sos veriliyor. Bu lezzetli köfteyi evde kolayca yapabilirsiniz.
Hazırlık: 60 dk.
Zorluk: Normal
8 kişilik
Pişme: 10 dk.

Malzemeler:
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı su
  • İnce doğranmış 1 demet maydanoz
  • 900 gram köftelik kıyma (dana, kuzu veya karışık)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Bir kapta baharatları, ezilmiş sarımsak ve suyu karıştırın,
Kabartma tozunu da dökün ve birkaç dakika bekletin,
Kıymaya karıştırıp birlikte yoğurun,
Sonra tuz, maydanoz ve diğer malzemeleri de ekleyip yoğurun,
Buzdolabında 1 saat dinlendirin,
Ellerinizi biraz yağlayıp rulo şeklinde köfteler yapın,
Çok az yağda veya ızgarada her 2 yüzünü de çevirerek pişirin,
Pidenin içinde bol soğanla yanında yoğurt veya salata ile servis yapın.

Püf Noktası:
Köfte yoğurmaya ellerinizi ıslatıp başlarsanız koku nispeten daha az sinecektir.
Şekil verirken de içinde birkaç buz olan bir kap suyu yanınızda bulundurun ve ara sıra ellerinizi temizleyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar