Ticker

6/recent/ticker-posts

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler nelerdir?

 

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler

Kilo vermek için kestirme yollar olmasa da metabolizma hızınızı artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bu konuda düzenli egzersiz yapmak ve bol uyumak yapabileceğiniz en iyi şeylerden ilk ikisidir. Fakat bunlara ek olarak günlük beslenmenize ekleyeceğiniz ve metabolizmanızı hızlandırabilecek yiyecekler de bulunmaktadır.


Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler
 
Acı Biber

Her türlü acı biber çeşidi hem metabolizmanızı hem de kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur. Acı biber metabolizmanızı hızlandırmanın yanı sıra acıkma hissinizi de azaltır. Acı biberlerin metabolizmanızı hızlandırmanızın nedeni içinde bulunan ve bibere acılığını veren kapsaisin (capsaicin) adlı maddedir. Bu madde vücudumuzdaki acı reseptörlerini uyarır, geçici olarak kan dolaşımını ve metabolizma hızını artırır. Bu yüzden acı biber yedikten sonra vücudumuzun ısınır ve hatta terleriz.

Yapılan araştırmalar acı biber yedikten sonra üç saate kadar varabilen süre için metabolizmanın yüzde 25’e kadar hızlana bildiğini göstermiştir.
 
Tam Tahıllar

Tam tahıllar, insülin seviyelerini stabilize ederek metabolizmayı hızlandıran besin ve kompleks karbonhidratlarla doludur. Tam tahıllı gıdalar uzun süre vücudumuza gerekli enerjiyi de sağlarlar. İnsülin seviyelerinin düşük olması, yüksek insülin seviyelerinin aksine vücudumuzun ekstra yağ depolama ihtiyacı duymasının önüne geçer.
 
Brokoli

Brokoli kalsiyum açısından çok zengindir. Bunun yanında bol miktarda C vitamini, K vitamini ve A vitamini içermektedir. Brokoli içerdiği yüksek miktarda lif ve antioksidanlar ile de çok faydalı bir besindir. Metabolizma hızlandıran brokoli aynı zamanda beslenmenize ekleyebileceğiniz en iyi detoks yiyeceklerinden biridir.
 
Çorbalar

Penn State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada çorbanın iştahı bastırdığını ve gerektiğinden fazla beslenmemizin önüne geçebildiği, metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakıcı etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.
 
Yeşil Çay

Yeşil çay ekstresi birçok sağlık açısından faydasının yanı sıra ciddi seviyede metabolizmayı hızlandırabilir. Yeşil çay doğru yapıldığında hem lezzetli bir içecek hem de vücudumuza zararlı serbest radikallere karşı aktif bir korumadır.
 
Elma ve Armut

Yapılan araştırmalar bu iki meyvenin de metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Rio de Janeiro Eyalet Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, günde üç küçük elma veya armut yiyen kadınların diğer kadınlara göre daha fazla kilo verdiklerini göstermiştir.

Baharatlar

Tarçından sarımsağa neredeyse tüm baharatlar metabolizma hızınızı yüksek tutmanıza yardımcı olurlar. Özellikle karabiber, hardal tohumu ve zencefil gibi acı olan baharatlar bu alanda daha etkilidirler.

Kanada’da yapılan bir araştırmada yemeklerinde daha fazla baharat tüketen kişilerin gün içinde diğer kişilere oranla 1000 kaloriye kadar daha fazla yakabildikleri gözlemlenmiştir.

Turunçgiller

Özellikle greyfurt gibi turunçgiller vücudumuzun yağ yakmasına yardımcı olur ve metabolizma hızımızı arttırlar. Bu meyvelerde bulunan yüksek miktarda C vitamini, insülin seviyelerinin çok yükselmesini engellemeye yardımcıdır.

Kalsiyum Açısından Zengin Yiyecekler

Kalsiyum metabolizma hızını artırır. Tennessee Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günde 1,200-1,300 miligram kalsiyum tüketen kişilerin, yeterli kalsiyum tüketmeyen kişilere oranla iki kat daha fazla kilo verdiklerini göstermiştir.

Metabolizma hızınızı artırmak için zengin kalsiyum içeren yiyecekler tüketin. Eğer bu gıdalardan yeterince almadığınızı düşünüyorsanız, bir uzmana danışarak kalsiyum takviyesi alabilirsiniz.

Omega-3 Bakımından Zengin Gıdalar

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekler tüketmek metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yollarından biridir. Bu yağ asitleri leptin adlı metabolizma hızınızı yavaşlatan hormonun üretimini azaltırlar.

Wisconsin Üniversitesi’nde hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada düşük leptin seviyesine sahip farelerin metabolizmalarının daha hızlı çakıştığı, leptin oranı yüksek farelerin ise metabolizmalarının daha yavaş çalıştığını göstermiştir.

Bir Mayo Clinic araştırması da yoğun balık tabanlı bir diyet uygulayan Afrika kabilelerinin, balık tüketmeyen diğer kabilelere göre leptin seviyelerinin 5 kat daha düşük olduğunu göstermiştir.

Balık sevmiyorsanız üzülmeyin, balık dışında da birçok doğal omega-3 kaynağı bulunmaktadır. 

Saf Su

Tam olarak bir gıda olmasa da su metabolizmamızı hızlandırır. Almanya’da yapılan bir araştırmada su içmenin vücudumuzdaki yağ yakımını hızlandırdığı bulunmuştur. Su aynı zamanda doğal bir iştah bastırıcı ve detoksifiyendir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar