Ticker

6/recent/ticker-posts

BEYNİMİZİ KORUMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

BEYNİMİZİ KORUMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Zihinsel gerilemeyi önlemek veya tedavi etmek amacıyla vitamin desteği sağlamanın etkileri üzerinde birçok çalışma yapılıyor. 

Hayvansal omega 3 gibi sağlıklı yağların beyin sağlığı için önemi artık çok iyi biliniyor, ancak vitaminler gibi diğer beslenme ögelerinin de beyin sağlığı için önemli olduğu unutulmamalı.

En son Kore'de yapılan bir çalışmada zihinsel gerileme ve depresyonu olan yaşlılarda multivitamin desteği vermenin her iki hastalığa da iyi geldiği sonucuna varıldı.

B Vitaminlerinin, özellikle folat (B9), B6 ve B12'nin zihinsel gerileme veya Alzheimer gibi daha ciddi bunamayı önlemede önemli rolü olduğu biliniyor.

Zihinsel gerilemenin normal kabul edilecek bir tarafı yok. Bu durum, kötü yaşam tarzı seçimlerine, çok fazla şeker ve sebze harici karbonhidratlar, trans yağlar, tarım ilaçlarıyla zehirlenmiş yiyeceklerle beslenme nedeniyle oluşan beslenme yetersizliğine bağlı.

Beyin sağlığı için önemli olan besinler ve bunları içeren yiyecekler:

- HAYVANSAL OMEGA-3 YAĞI

Hangi yiyeceklerde bulunur: Fazla cıva içermeyen, somon, sardalye gibi yağlı deniz balıkları, otla beslenmiş organik dana eti. Sardalye omega 3 içeriği en zengin balıklardandır.
Takviye tavsiyesi: Kril yağı çok iyi bir kaynaktır, çok önemli bir antioksidan olan astakzantin içerir. Kuzey denizlerin somonunun yağı da iyi bir kaynaktır.

- B6 VİTAMİNİ

Hangi yiyeceklerde bulunur: Hindi, dana eti, tavuk, deniz somonu, ayçiçeği çekirdeği, antep fıstığı, avokado, ıspanak, muz.
Takviye tavsiyesi: Besleyici maya B vitaminleri özellikle B6 vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Bu maya endüstriyel mayayla karıştırılmamalıdır.

- B9 VİTAMİNİ (FOLAT / FOLİK ASİT)

B9 vitamininin doğal haline folat sentetik haline ise folik asit deniyor
Hangi yiyeceklerde bulunur: Taze, çiğ organik yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, turp, kuru fasulye çeşitleri, mercimek.
Takviye tavsiyesi: Eğer folik asit kullanılacaksa biyolojik olarak aktive edilmiş formda olmalı.

- B12 VİTAMİNİ

Hangi yiyeceklerde bulunur: Dana eti, dana ciğeri, kuzu eti, somon, karides, kümes ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal yiyeceklerde bulunur.
Takviye tavsiyesi: Dil altı spreyler ve enjeksiyon yoluyla alınması etkili çünkü bu şekilde büyük B12 molekülünün doğrudan kana geçmesi mümkün oluyor.

- C VİTAMİNİ

Hangi yiyeceklerde bulunur: Tatlı-acı biber, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, domates, karnabahar, pazı, papaya, çilek, portakal, kivi, greyfurt ve limon.
Sebzelerin besinlerinden daha fazla yararlanmak için sebze suyu içebilir, evde sebzeleri fermente edebilirsiniz (turşu). Lahana turşusundaki C vitamini aynı miktardaki fermente olmamış lahanadakinin 6 katıdır.
Takviye tavsiyesi: C vitaminini gün boyu küçük dozlarda almak günde bir kez büyük doz almaya tercih edilmeli.

- D VİTAMİNİ

D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla cildimizde yapılıyor.

Takviye tavsiyesi: D vitamini takviyesi alınıyorsa yanında mutlaka K2 ve magnezyum da besinlerden veya takviye olarak alınmalı.

Tüm B vitaminleri bağırsak florası sağlıklıysa bağırsaklarda üretilebiliyor. Bağırsakları sağlıklı tutabilmek için şekerden kaçının ve fermente yiyecekler tüketin. Fermente yiyeceklerle birlikte organik gerçek lifli yiyeceklerle beslenmek yararlı bakterilerin beslenmesini ve bağırsaklarda B vitaminlerini üretmelerini sağlar.

Dr. Joseph Mercola

Yorum Gönder

0 Yorumlar