Ticker

6/recent/ticker-posts

Dudak Çatlaması nedenleri ve Dudak Çatlamasına iyi gelen şeyler

 Dudak Çatlaması nedenleri ve Dudak Çatlamasına iyi gelen şeyler

Kendinizi, durmadan dudaklarınızı birbirine temas ettirerek rahatlamaya çalışırken ya da dilinizle dudaklarınızı ıslatmaya çalışırken mi buluyorsunuz? 


Bu durum dudaklarda var olan kuruluğun bir üst boyutu olan dudak çatlaklarının işaretidir.

Daha çok kış aylarının ortaya çıkardığı bir sorunmuş gibi görünse de aslında her mevsim karşımıza çıkan bir sıkıntıdır ve basit de olsa sık tekrar etmesi özelliğiyle can sıkıcıdır.

Kullandığınız ilaçlardan, mevsimlerin zor şartlarından, asitli yiyeceklerden ya da dehidrasyondan (vücudun susuz kalması) kaynaklı olarak oluşabilecek dudak çatlaklarıyla baş etmek o kadar zor değil! Su tüketiminize dikkat etmek yoluyla, kaliteli nemlendiricilerle, dudak balsamlarıyla ve tabi ki doğal yağların desteğiyle bu sorunu çözmek olası.
 
Dudak Çatlaması Nedenleri
 
Güneş Işığı: Dudak çatlamasının öne çıkan nedenlerinden biri güneşin etkisidir. Özellikle yaz aylarında ya da güneşle uzun süre temas durumunda dudaklardaki mevcut nem buharlaşarak yok olur. Bu durum ise dudakların önce kurumasına, sonra da çatlamasına zemin hazırlar.
 
Islaklık: Bazı insanlar tik geliştirerek devamlı dudaklarını yalar. Tükürüğün hızlı şekilde buharlaşması ise o bölgedeki kuruluğu arttırarak geri getirir ve böylece bir kısır döngü oluşmuş olur. Aynı şekilde dudakları devamlı olarak ısırma ya da dudak çiğneme aynı olumsuz durumu yaratır. Çözümü ise son derece basittir o da bu davranışları terk etmek.
 
Dehidrasyon: Vücudun susuz kalması olarak da bilinen bu olumsuzluk aslında sadece dudakları değil aynı zamanda bütün vücudu olumsuz anlamda etkileyen bir olaydır. Gün içindE yeteri kadar su tüketilmemesi hücreleri ve dolayısıyla insan vücudunu susuz bırakır. Susuz kalan vücudun bir parçası olan dudaklar da susuzdur, yeterli neme sahip değildir. Bu nedenle de kurur ve çatlar.
 
Asitli Yiyecekler: Asit içeren meyveler dudakların düşmanı sayılır. Portakal, mandalina, domates gibi yiyecekler dudaklara zarar verir. Buna ek olarak bazı diş macunları içeriğindeki sinnamat bileşenleri nedeniyle aynı etkiyi yaratır.
 
Alerji: Kobalt ve nikel maddeleri bazı bünyelerde alerjiye neden olur. Bu durum ise dudak kuruması ve dudak çatlaması olumsuzluğunu ortaya çıkarır. Fazla B12 vitamini birikimi ya da B12 takviyesi alımı kobalt alerjisi durumu gelişmesine neden olabilir.
 
Vitamin Eksikliği ya da Fazlalığı: Dudak çatlamasının bir diğer nedeni de vücutta vitamin birikmesi ya da bunun tam tersi olarak vitamin yetersizliğidir. Fazla A Vitamini bu durumu yaratırken B2ve B3 Vitaminleri ile çinko mineralinin eksikliği de aynı durumu yaratır.
 
Şeker Hastalığı: Bilindiği gibi şeker hastalığının en önemli belirtisi ağız kuruluğudur. Şeker hastaları sık sık susamaktan şikayet ederler. İşte bu durumun doğal sonucu olarak ortaya maalesef dudak çatlakları çıkar.
 
Kawasaki Hastalığı: Bu hastalık, bir kan hastalığı olup çok nadir görünür ve kronik belirtisi dudakları devamlı oluşan dudak kuruluğudur. Zaten uzun süreli kuruluk da dudak çatlamalarını beraberinde getirir.
 
Kullanılan İlaçlar: Sivilce tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar ve bazı tansiyon ilaçları dudaklardaki nemin yok olmasına ve dudak çatlaklarına yol açar. İlaçların kullanımı bırakıldığında bu olumsuzluk kendiliğinden ortadan kalkar. Sivilce ilaçları kısa süreli kullanılacağından sıkıntı değildir ancak tansiyon ilaçları devamlı kullanıldığından dudaklardaki sıkıntı kişiyi zora sokabilir. Bu nedenle durumu doktorunuza danışarak muadil bir ilaçla olumsuz durumdan kurtulabilirsiniz.
 
Mevsimler: Özellikle hassas yapıdaki ciltler kış aylarında rüzgarın ve aşırı soğukların etkisiyle kuruyarak çatlar. Buna dudaklar da dahil olur. Soğuğun etkisiyle dudaklar sık sık çatlamalara maruz kalır.

Ağızdan Nefes Alma: Burun tıkanıklığının yoğun olduğu hastalık durumlarında ya da geniz eti sıkıntısı olanlarda burundan değil de ağızdan nefes alma dudak çatlaması sorununu ortaya çıkarır. 

Uyku apnesi olan kişiler de aynı sıkıntıyı yaşarlar.
 
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?
 
Su Tüketimi: Dudak çatlaklarının bir numaralı düşmanı su ve suyun sağladığı nemdir. Bu nedenle dudak çatlaklarının tedavisinde yapabileceğiniz en iyi şey yeterli miktarda su tüketmektir. Bu sayede dudakların kaybettiği nemi daha hızlı şekilde tedarik edebilirsiniz. Her gün en az 8 bardak su içerek cildinizin tekrar canlanmasını desteklemelisiniz.

Nemlendiriciler: Dudaklarınız çatlamışsa bunun tedavisinde nemlendirici dudak kremlerinden kullanabilirsiniz. Hatta bu kremleri dudak çatlakları oluşmadan da kullanırsanız çatlakların oluşmasına neden olan durumu da bir anlamda ortadan kaldırabilirsiniz.

Renksiz dudak nemlendiricilerinden alabileceğiniz gibi ruj niyetine kullanacağınız dudak nemlendiricileri de tercih edebilirsiniz.
 
Bal: Bal, dudak çatlaklarının tedavisinde en iyi sonucu veren doğal uygulama olarak bilinir. Aynı zamanda antibiyotik sayılabilecek bir içeriğe sahiptir. Ayrıca uygulaması da oldukça basittir. Parmağınıza aldığınız bir miktar balı çatlamış dudaklarınıza sürün ve yalamadan 15 dakika bu şekilde kalmasını sağlayın. Daha sonra kesinlikle dudaklarınızı yalamayın. Çünkü bu da bir çatlak nedenidir. Sürenin bitiminde ılık suyla dudaklarınızı temizleyin. Bu uygulamayı günde ortalama 2 – 3 kez tekrarlayın. Hızlı bir iyileşme olduğunu göreceksiniz.
 
Şeker: Şeker sayesinde dudaklarınızdaki ölü dokudan kurtulabilir ve iyileşme sürecinde yenilenmesine destek sağlayabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı bal le 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırarak dudaklarınıza sürün ve 5 dakika bekletin. Sonra da ılık suyla temizleyin.
 
Salatalık: Dudak çatlaklarının tedavi sürecini destekleyen en büyük yardımcı nem desteğidir. Salatalık da nem desteği sağlayabilecek bir üründür. Bu nedenle dilimlenmiş salatalıkları çatlamış dudaklarınızın üzerine koyarak nem desteği sağlayabilir ve çatlakların tedavisinde yol katedebilirsiniz.
 
Vazelin: Yoğun nemlendirme özelliği olduğundan vazelin iyi bir tercih olabilir. Dudak kuruluğu önceden fark edilip vazelin kullanılırsa dudak çatlamalarının önüne geçmek de mümkündür.
 
E Vitamini: E Vitamini dudak bakımında önemli bir ayrıntıdır. E Vitamini katkılı kremlerle dudak çatlaklarının verdiği rahatsızlığı da hafifletebilirsiniz.  
Aloe Vera Jeli: Bu jel hem dudak koruyucu hem de dudaklardaki çatlakları tedavi edici özellik gösterir. Az miktarda aloe verayı gece yatmadan önce dudaklarınıza sürün. Bu uygulamayı birkaç gün üst üste tekrar ederek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
 
Dudak Balsamı: Dudak balsamı, var olan dudak çatlaklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Özellikle soğuk iklimlerin hakim olduğu bölgelerde balsam sık kullanılan bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Dudak balsamları doğal ürünlerden yapıldığı için kullanılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Hatta kış boyunca dudak çatlaklarınız oluştukça kullanımını tekrarlayabilirsiniz.
 
Doğal Yağlar: Dudak kuruluğuna ve bir sonraki adımı olan dudak çatlaklarına iyi gelen yağlarla dudaklarınıza bakım yaparak tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu çatlaklar için tercih edebileceğiniz yağlar arasında ilk sırada zeytin yağı bulunur. Zeytin yağı tamamen doğal olan yapısı ve hücre yenileyici özelliğiyle hızlı bir iyileşme süreci başlatır.

Badem yağı ile de aynı bakımı uygulayabilir ve dudaklarınızdaki çatlakların iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Jojoba yağı, hint yağı ve hindistan cevizi yağını bu listeye ekleyebilirsiniz. Yağları kendi başlarına teker teker uygulayabileceğiniz gibi karıştırarak da kullanabilirsiniz.
 
Not : Eğer yağlardan bir karışım elde etmek istiyorsanız yağları aldığınız aktardan mutlaka yağlar hakında bilgi alın. Ayrıca herhangi bir özel durumunuz varsa (gebelik, emzirme vb.) bu durumu da paylaşmayı unutmayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar