Tüm gün süren açlığın neden olduğu ağız kokusu Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan biri.
Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, orucu bozmadan bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin en pratik yolunun su yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamak olduğunu söyledi.
Arzu Yalnız Zogun, "Ramazan'da da dişlerinizi fırçalayarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Gün içinde macunsuz fırçalama yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz" dedi.
"Ağız kokusunun yüzde 87'si dilden ve diş eti iltihabından kaynaklanır. Bu tip vakalar hekim tarafından yapılan ilk muayenede kolayca belirlenebilmektedir.
Diğer taraftan ağız kokusu, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, diyabet, böbrek yetmezliği ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir" diyen Zogun, orucu bozmadan ağız kokusu gidermenin yollarını da şöyle anlattı:
"Önemli olan tükürüğü nötralize edecek gıdalar almak. Bu gıdaların başında bol su tüketmek geliyor. Sahurda çok fazla çay ve kahve tüketmeyin.
İftar ve sahurda bol bol su içerek tükürük yapısını daha akışkan hale getirebilirsiniz. Sahurda yemeğin ardından ağızda karanfil veya taze nane taşınabilir.
İftar ve sahurda uygun yiyeceklere ve içeceklere tarçın katılabilir. Ayrıca diş aralarında kalan yiyecek artıklarından kurtulmak için diş ipi kullanmaya özen gösterin."
AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN...
Limon: Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Veya sodanın içine limon dilimlerini atabilir, sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Maydanoz ve biberiye: Maydanozun nefesi tazeleme özelliği bulunur. Bunun yanında taze olmak kaydıyla biberiye de etkili olabilir.
Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.
Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir.
Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.
Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.
Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da hidrojen sülfürdür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından zengin meyvelerle tatlandırabilirsiniz."
0 Yorumlar
Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.