Ticker

6/recent/ticker-posts

Taylan kümeli ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Taylan kümeli ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Taylan Kümeli sıcak ve uzun günlerde sağlıklı oruç tutmanın ipuçlarını verdi.

* Ramazan`da sağlıklı ve dengeli bir oruç için nasıl bir yol izlenmeli?

Ramazan döneminde daha tok ve sağlıklı kalabilmek için 4 öğün beslennilmesini tercih ediyoruz. İlk öğün sahurdur. İftar ise 2 öğüne ayrılmalıdır. Oruç ilk açıldığında kan şekerini aşırı derecede hızlı yükseltmeyen besinler tercih edilmelidir( hurma, çorba v b.).

iftar öğle yemeği olarak değerlendirilmelidir . Bu öğünün ardından 1 saat sonra akşam yemeği olarak değerlendireceğimiz 2. iftar yapılmalıdır. Etli ya da etsiz, az yağlı bir sebze yemeği tercih edilebilir. daha sonra gece yapılacak ara öğün de 4. öğünü oluşturmalıdır.

* Oruç tutarken spor yapmanın bir sakıncası var mı? Hangi durumlarda yapılmamalıdır?

Uzun süren açlığın yanı sıra bir de fiziksel aktivite ile kan şekerinde ani düşüşler yaşanabilir. Ancak birey fazla yorucu olmayan aktivitede bulunmak istiyorsa yemekten (sahur ya da iftar) yaklaşık 1-2 saat sonra bu aktiviteleri yapmalıdır.

Aç karnına fiziksel aktivite kan şekerini düşürür, yemeklerin hemen ardından yapılan aktivite kalbe ayrıca yük getirecektir. sporu yaşam şekli haline getiren bireyler ramazan döneminde bu aktiviteleri sıklığını azaltarak devam edebilir. Ramaza ayının yaz dönemine denk gelmesi inedeni ile terle beraber sıvı kaybı da daha yoğun olacaktır. Bu nedenle sıvı tüketiminin önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

* Oruç tutarken en sık yapılan hatalar nelerdir? Nasıl düzeltilir?

İftarda boş mideye biranda çok fazla yemekle doldurmak, yapılan en büyük hatalardan biridir. Orucu çorba ve 1 dilim esmer ekmekle açıp biraz ara verdikten sonra ana yemek tüketilmelidir. Sahur atlanmamalı ve mutlaka kalkılmalıdır.

Kızartma benzeri çok yağlı ve hamur işi tarzı besinler tüketilmemelidir. Protein içeriği yüksek olan yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler, uzun süre mide de kalacakları için acıkmayı geciktirir ve uzun süre tokluk hissi verirler. Sahurda meyve ve sebzeler de idealdir. sporla oluşan enerji açığını gidermek için şerbetli tatlıları tüketmemek te önemlidir. Sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir.

* Yaşlılar ve büyüme çağındaki gençler oruç tutmakta karar verirse sahur ve iftarlarda nelere dikkat etmeli?

Yaşlılar ve ergenlik dönemindeki bireylerde beslenme ayrı bir öneme sahiptir. Yaşlı insanlarda eğer kronik bir rahatsızlık varsa oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Ergenlik döneminde ise büyüme ve gelişme faktörü göz önüne alınarak besinlerin enerji içeriği çok iyi ayarlanmalı, demir ve kalsiyum minerallerinin yeterli derecede alınması sağlanmalıdır.

* Şeker, kalp ve tansiyon hastalarına Ramazan için neler önerirsiniz?

kronik hastalıkları nedeni sürekli ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler oruç tutmamalıdır. İnsüline bağımlı olmayan, ilaçla ve diyetle kan şekeri regüle edilebilen diyabetik kişilerin ise doktor ve diyetisyenlerine başvurarak karar vermeleri çok önemlidir. Yüksek tansiyon ve kalp hastaları ise iftar ve sahur öğünlerinde ağır beslenmemeye en çok dikkat etmesi gereken bireylerdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar