Ticker

6/recent/ticker-posts

Egzersiz kanser oluşma riskini azaltıyor

Egzersiz kanser oluşma riskini azaltıyor
Giderek artan sayıda araştırma bulgusu kanseri önleme ve kanserle mücadelenin önemli bir parçasının egzersiz olduğunu gösteriyor.
Egzersiz kanser oluşma riskini azaltıyor, tümörlerin küçülmesinde etkili ve kanserin tekrarlama riskini azaltıyor.
Bunu nasıl bir mekanizmayla yaptığı yeni bir çalışmayla gösterildi. Egzersiz hızla adrenalin üretilmesini sağlıyor. Adrenalin de doğal öldürücü bağışıklı hücrelerinin hızla tümörlere ulaşmasına yardımcı oluyor.

Egzersizin kanser riskini ne ölçüde azalttığı çalışmadan çalışmaya farklı bulunmuş ancak azalttığı konusunda tartışma yok. 

Bu konudaki çeşitli çalışmalar: 

1- JAMA Oncology, 2015 (Amerikan Tıp Derneği Onkoloji)
Orta yaşlarında aktif olan erkeklerin 65 yaşından sonra akciğer kanseri olma riskleri %55, kolon kanseri riskleri %44 azalıyor. Orta yaşta kalp ve solunum açısından fit olmak akciğer, kolon ve prostat kanserinden ölüm riskini %32 azaltıyor.

2- Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2015 (Kanser Epidemiyolojisi, Biyogöstergeleri ve Önleme)
Gençliklerinde haftada ortalama 1,33 saat egzersiz yapan kadınların kanserden ölüm riskleri %16 azalıyor.

3- Journal of The National Cancer Institute, 2015 (Ulusal Kanser Entitüsü Dergisi)
Aerobik egzersiz farelerde göğüs kanseri tümörlerinin büyümesini yavaşlatıyor. Dokuların oksijenlenmesini fazlalaştırdığı için kemoterapinin etkisini de arttırıyor.

4- Journal of Physical Activity and Health, 2014 (Fiziksel Aktivite ve Sağlık Dergisi)
7 benzer çalışma ve 14 kontrollü vaka çalışması sistematik olarak incelenmiş ve fiziksel aktivitenin kadınlarda, özellikle menopoza girmiş kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı görülmüş.

5- 2013 International Liver Congress (2013 Uluslararası Karaciğer Kongresi)
32 hafta boyunca haftada 5 gün motorlu koşu bandı üzerinde egzersiz yapan farelerde karaciğer tümörleri görülme olasılığının hareketsiz farelere göre daha düşük olduğu bulunmuş.

6- Integrative Biology of Exercise meeting, 2012 (Egzersizin İntegratif Biyolojisi toplantısı)
Egzersiz T hücrelerinin (bağışıklık hücreleri) hastalıkla daha iyi savaşacak forma, "naiv" T hücresi denilen forma dönüşmesine yol açıyor, bu da bağışıklık sisteminin var olan kanser hücreleriyle daha etkili mücadele etmesini sağlıyor. Bu bulgu egzersizin hem kanseri önlemede hem de tedavisinde neden etkili olduğunu açıklıyor.

7- Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2009 (Kanser Epidemiyolojisi, Biyogöstergeleri ve Önleme)
Ağırlık çalışmaları erkeklerin kanserden ölüm riskini %40 azaltıyor.

8- Cancer Causes & Control, 2010 (Kanser Nedenleri ve Kontrol)
12 yaşında yoğun egzersiz yapmak kadınların menopoz öncesi ve sonrası meme kanserine yakalanma risklerini azaltıyor. Yetişkinliklerinde makul düzeyde egzersiz yapan kadınların da menopoz sonrası tümör riskleri önemli ölçüde azalıyor.

9- American Journal of Public Health, 2010 (Amerikan Halk Sağlığı Dergisi)
Evde gün boyu aktif olan, ağırlık kaldırma, taşıma gibi işler yapan kadınların oturanlara göre meme kanseri riskleri %38 azalıyor.

Dr. Joseph Mercola (1)
Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Yürüyüş normal tempoda olmalı ve hayat boyu devam ettirilmelidir. Yaz aylarında sıcak, kış aylarında soğuk, yağmur, dolu, buz, rüzgar, yorgunluk bahane etmeksizin, kendi yaşam biçiminize göre en rahat uygulayabileceğiniz bir zaman diliminde olmalıdır. Önemli olan sürekli bir şekilde, hayat boyu sıkıntı çekmeden, zorlanmadan uygulanabilir olmalıdır." (2) sözlerini hiç unutmamalıyız.

Özet Çeviri: Nurçin Çağlar

Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynaklar:
(1) 
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2016/03/04/exercise-cancer-prevention.aspx?e_cid=20160304Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160304Z2&et_cid=DM99283&et_rid=1385091682

(2) Karatay, Prof. Dr. Canan, Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık, Hayykitap, 2011, (S 51).

Yorum Gönder

0 Yorumlar