Ticker

6/recent/ticker-posts

Cilt için balık yağının faydaları

Balık Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Balık yağı, vücut için gerekli tüm asit ve mineral kaynağını içeriğinde barındıran bir besin takviyesidir. 

Özellikle vücudumuz ve cildimiz için faydalı olan omega 3 yağ asidi açısından oldukça zengindir.


Omega 3 yağ asidi, vücudumuz tarafından üretilmeyen ancak anne karnından başlayarak tüm yaşamımız boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir yağ asidi türüdür.

Omega 3 yağ asidi, en fazla soğuk su balıklarında bulunur. Balık yağı da, genellikle daha yağlı balık türlerinin yaşadığı soğuk su balıklarından elde edilir. Somon balığı, mersin balığı, kefal, ringa, alabalık, sardalya, ton balığı, tuna balığı, kılıçbalığı uskumru, lüfer ve levrek; balık yağı elde edilen balık türleridir.

Gıda yoluyla balık yağının faydalarından yararlanmak için, haftada 2-3 kere yukarıda belirttiğimiz yağlı balık türlerini haşlayarak tüketebilirsiniz. Ancak her zaman balık bulmak, haşlamak mümkün olmayabilir. Ayrıca bazı durumlarda vücudunuz daha çok miktarda omega 3 yağ asitlerine ihtiyaç duyabilir.

Bu gibi durumlarda eczanelerde satılan balık yağı kapsüllerini besin takviyesi olarak tüketebilir ya da balık yağı özlü solüsyonlar kullanabilirsiniz. Balık yağı kapsüllerine, yağın bozulmaması için E vitamini de eklenir. E vitamini, genel sağlığımızın yanı sıra cilt için oldukça faydalı bir vitamindir.


Uzmanlar balık yağının aç karnına ve 2000 mg’den fazla tüketilmesini önermiyorlar. Önerilen günlük dozajı 300-500 mg arasındadır. Aşırı dozda balık yağı tüketmek vücutta başka sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin balı yağı kullanmamaları öneriliyor. Ayrıca, balık yağının genellikle yemeklerle birlikte tüketilmesi tavsiye ediliyor.


Balık Yağı Çeşitleri

Balığın gövdesinden elde edilen balık yağı ve balığın karaciğerinden elde edilen balık yağı olmak üzere iki çeşit balık yağı çeşidi bulunur.

Her iki çeşit de omega 3 yağ asidi açısından zengindir. Aralarındaki tek fark, balığın karaciğerinden elde edilen balık yağının A ve D vitaminleri açısından zengin olmasıdır.

Özellikle hamilelerin balığın gövdesinden elde edilen balık yağını kullanmaları önerilir. Çünkü balığın karaciğerinden elde edilen balık yağındaki A ve D vitaminlerinin fazlası karaciğerde depolanarak karaciğer tahribatına sebep olabilir.
Balık yağının cilde faydaları nelerdir?

* Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık yağı, cildin daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlar.

* Ergenlik döneminde oluşan sivilce problemlerini azaltır.

* Cildin nemli kalmasına yardımcı olarak cilt kuruluğunu engeller.

* Düzenli ve belirli dozda alınan balık yağı, cildin daha genç, diri ve canlı görünmesine yardımcı olur.

* Balık yağı, aynı zamanda cildi selülit, kaşıntı, sedef, çatlaklar leke, cilt kanseri, döküntü, egzama, mantar vb. cilt hastalıklarından korur. Her türlü alerjik cilt hastalıklarına karşı etkilidir.

* Serbest radikallerle savaşarak yaşlanma etkilerini geciktirir.

* Hücre yenileme etkisi ile cildi güzelleştirir.

* Çil ve leke oluşumunu engeller. Cilt rengini güzelleştirir.

* Güneş yanığını önlemeye yardımcı olur.

* Nasır oluşumunu önlemede etkilidir.

* Ciltteki iltihabı gidermeye yardımcı olur.

* Balık yağı, dozajı aşmamak koşuluyla her cilt tipinde güvenle kullanılabilir.

* Cildin yanı sıra saçlar için de faydalı olan balık yağı, saçların parlak ve hacimli görünmesini sağlar, saç köklerini besleyerek saç dökülmelerini yavaşlatır. Saçın hızlı uzamasına yardımcı olur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar