Ticker

6/recent/ticker-posts

Bitki çaylarının yararları

Bitki çaylarının yararları

Bitki çayları vücudumuz için yan etkileri olan reçetesiz ilaçlara benzemezler. Bitki çayları, mide bulantısından, akneye, ağzınızdaki yaralardan eklem iltihabına kadar pek çok sağlık sorununa iyi gelmektedir. 

Bitki çaylarının yararları

Siyah çay: Antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri olan tannik asit (Tannik asitle ile ilgili bilgiyi sayfa sonunda bulabilirsiniz) içeren siyah çay vücudun sıvıları daha iyi emmesine yardım ederek ishali ve şişkinliği hafifletir.

Çayı demledikten sonra çay poşetleri sayesinde kesikler, arı sokmaları, böcek ısırığı ve diş ağrısı nedeni ile oluşan şişlikler ile konjonktivit iltihabı olan gözlerinizdeki şişlik azalır.
Siyah çaydaki alkalin, asidi etkisiz hale getirir ve aft ile uçuklardaki ağrıyı hafifletir. Günde 3-4 kez soğumuş, ıslak çay poşetini yara yerine uygulayın. Ayrıca bakterileri öldürür ve yaraların kapanmasını sağlar, çay sayesinde daha az terleyip daha az ter kokarsınız.

Yeşil çay: Araştırmacılar yeşil çayda bulunan polifenollerin kanseri önlemede rol oynadığı konusunda şüpheliler, ancak yeşil çayın kan hücrelerini öldürdüğünü ve ilerlemesini yavaşlattığına inanıyorlar.

Yeşil çay ayrıca kalp hastalığı veya felç nedeni ile ölüm riskini azaltıyor, diş çürüğü oranını düşürüyor ve zihinsel yeteneklerde azalmayı durduruyor. Yüzünüzü yeşil çayla yıkarsanız veya kompres yaparsanız akne lekelerini azaltmaya yardımcı olur.

Nane çayı: Sindirimi harekete geçirmede ve gaz, bulantı ve kusmayı iyileştirmek için mükemmel bir çaydır. Her yemekten önce bir fincan nane çayı mide kaslarınızı sakinleştirir ve özellikle yağlı yiyeceklerin biraz daha hızlı hareket etmesine yardım eder.

Ayrıca boğaz ve sinüs ağrısını hafifletir. Ağrıyan ayaklarınızı soğumuş çayın içinde bekletirseniz ağrının hafiflediğini göreceksiniz.

Bal da ülsere iyi geldiği için çayın içine bal ekleyebilirsiniz. 

Papatya çayı: papatya çayını ağrıyan eklemlerinizin üzerine koyabilirsiniz. Ayrıca akneye iyi gelir. Boğazınız ağrıyorsa iltihabı azaltmak için papatya çayı ile gargara yapabilirsiniz.

Limon çayı: Alerjiniz varsa, bir fincan sıcak limon çayı polenleri ve tozları burun yolunuzdan uzakta tutan kılları uyandırır, gün boyunca hapşırmanız ve öksürmeniz azalır. Etkisini artırmak için biraz adaçayı, rezene veya anason ekleyin. Limon çayı soğuk algınlığının tedavisinde de etkilidir.

Şiş olan boğaz dokularına da küçültür. Boğazınızı yumuşatmak için doğal bir antioksidan ve antibiyotik olan baldan da ilave edin.

Zencefil çayı: Binlerce yıldan beri zencefil hazımsızlık ve ishalin tedavisinde kullanılıyor. Araştırmacılar, zencefilin bağırsak çekilmelerini azalttığına, sindirim asitlerini nötralize ettiğine ve beynin bulantı merkezini engellediğine inanıyorlar. 

Zencefilin içindeki 2 bileşen baş dönmesiyle bulantıyı azaltarak iç kulak ve merkesi sinir sistemine de etki ediyor. Ayrıca hamilelikte görülen sabah bulantılarına, araç tutmasına, adet sancılarına da iyi geliyor. Zencefilin anti-inflamatuar özelliği sayesinde grip, soğuk algınlığı veya burun tıkanıklığında da yardımcıdır. Eklemlerinizdeki ve tendonlarınızdaki ağrıları da hafifletiyor, hatta en ağrılı migrenlerde bile etkili oluyor.

Tannik Asit (Tanen)
Fitokimyasal: Tannik Asit
Tanımı: Tannik asit gallik asit molekülleriyle glucosun polimeridir.Tannik asit kokusuzdur fakat buruk bir tadı vardır.Tannik asit açık sarı renkli bir tozdur.

Kaynakları: Tannik asit çay,ısırgan otu,böğürtlen de bulunur.Bazı böceklerden zarar gören bitkiler tarafından salgılanır.Bu böcekler bitkiye yerleşip yapraklarında yumurtladıktan sonra çıkan lavraları, saran bir salgı bitki tarafından salgılanır.

Tannik Asitin Etkisi: Tannik asit anti bakteriyal,anti enzimatik ve büzücü özellilere sahiptir.
Tannik asit mukoza üzerinde mesela dil ve ağızda büzücü aktiviteye sahiptir.
Tannik asit kabızlığa yol açtığından ishalin tedavisinde kullanılabilir.
Ayrıca anti oksidan ve anti mutajenik özelliğe sahiptir.
Fakat tannik asit uzun süre ve yüksek miktarlarda kullanılmamalıdır.Çünki demir emilimini azaltmaktadır.
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry (March 2004) tarafından yayınlanan,Afsana K tarafından yapılan bir araştırmada,fareler üzerinde yapılan bir deneyin sonucunda polifenol alımının normal seviyelerde demir emilimini etkilemediği ancak gıda takviyesi olarak yüksek dozlarda alımının demir seviyesini etkilediği kanıtlanmıştır.Yüksek dozlarda tannik asit alımı sindirim enzimlerini de negatif yönde etkileyebilir.
Harici olarak tannik asit ülserlerin,diş ağrısının ve yaraların tedavisinde kullanılır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar