Ticker

6/recent/ticker-posts

Anemi belirtileri - korunma ve tedavisi

Anemi belirtileri - korunma ve tedavisi

Anemi: Kanda oksijen taşıyan hemoglobin seviyesi normalin altına indiğinde anemi (kansızlık) ortaya çıkar. Hemoglobinin oluşması için Demir  gereklidir ve demir eksikliği anemisi en sık görülen anemi çeşididir. Fakat anemi zeminde yatan başka hastalıkların belirtisi de olabilir.


Aneminin Belirtileri

* Yorgunluk, bitkinlik.
* Soluk veya grimsi deri rengi.
* Oturur pozisyondan ayağa kalkıldığında baş dönmesi.
* Hafif egzersiz sonrasında kalp hızının artması ve nefes darlığı.
* Baş ağrısı.

 Öncelikle hekiminize danışmalısınız.

Anemi (özellikle kadınlar arasında) son derece sık görülmesine rağmen, hafife alınmamalıdır. Anemi vakalarında daime hekime başvurulmalı, durum herzaman tıbbi olarak araştırılmalıdır, çünkü bu durum zeminde yatan önemli hastalıkların belirtisi olabilir.

Aneminin Nedenleri

Adet dönemlerindeki kan kayıpları nedeniyle kadınlar anemiye erkeklerden daha yatkındır. Gebelik de vücudun demir rezervlerinin azalmasına yol açarak anemi riskini artırır. Vejetaryenler ve hayvansal gıdalardan fakir beslenme alışkanlığı olan bireyler de anemi gelişimine yakındır.

Kan kaybına ve demir veya diğer besin maddelerinin  emiliminin bozulmasına yol açan bağırsak hastalıkları da anemi nedeni olabilir. Anemi uzun süren ve genellikle enflamatuar özellikli hastalıklarda da (örneğin Romatoit artrit) ortaya çıkabilir, fakat bu tip durumlarda tek başına diyet veya vitamin takviyesi ile tedavi edilemez.

Anemi için şifalı bitkiler

Isırgan otu: 4 gram kurutulmuş ısırgan otu yaprapı 1 su bardağı kaynar suda 10 dakika bekletldikten sonra süzülür. Günde 3 bardak içilir

Çemenotu: 2 gram çemenotu tozu az miktarda su ile tüketilir. Bu uygulama günde 3 kez yapılır.

Diğer önlemler:

* Koruyucu önlem olarak, demirden ve vitaminlerden yana zengin bir beslenme tarzını tecih edin.

* Demir emilimini azalttığı bilinen gıdaları tüketmekten kaçının. Bunlar kepek, fosfordan zengin besinler ( örneğin alkolsüz içecekler) ve uyarıcılardır (Çay, Kahve) 

Yorum Gönder

0 Yorumlar