Ticker

6/recent/ticker-posts

Hakiki bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal ile sahte balın gerçek anlamda anlaşılması için bu konuda uzmanlaşmış özel labaratuvarlarda analiz edilmesi gerekir. Hakiki bal granül halde göründüğü halde tüketiciler bu balın şekerden yapılmış olduğu düşüncesiyle kullanmak istememekte. 

Tüketiciler akışkan balı tercih ettiğinden firmalar balı 90-100 °C kaynatarak ambalajlamaktadır. Bu yöntem balın içeriğnde bulunan vitamin ve enzimleri yok etmektedir. Doğru olan kaynatılmamış bal tüketmektir.


Balın "kristalize" olması ile "donması" aynı şey değildir. ikisi birbirinden farklıdır. Ballar içinde bulunan şeker türüne göre kristalize olmaktadır. Örnek olarak çam balı ve kestane balı hemen hemen kristalize olmaz.

İlginç olan ise toz şeker kullanılarak elde edilen sahte ballar da çam balı gibi uzun süre kristalize olmamaktadır.

Pamuk ve ayçiçeğinden elde edilen ballar çok çabuk kristalize olduklarından hasatın hemen ardından peteklerinden özel yöntemlerle süzülüp çıkarılır.Bu ballar kristalize olduklarında kabı ile birlikte sıcak suya konularak tekrar akışkan hale getirilebilir. Bu şekilde besin değerini kaybetmez.

Son zamanlarda piyasaya sürülen sahte ballar sağlığımıza zarar veriyor. Peki gerçek bal ile sahte balı birbirinden ayırt edebileceğimiz yöntemler var mı?

Evinizde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile, hakiki ve sahte balı belli oranda anlamanız mümkün..

Hakiki bal nasıl anlaşılır?

- Bal buzdolabında şekerleniyorsa hakikidir.

- Bal  çok yoğun ve sürekli akışkanlığa sahip olmalıdır, Bal kesik kesik  akıyorsa sahtedir. Çam balı  yavaş akar, Çiçek balı hızlı akar. 


- Hakiki bal kaşık kullanılarak alındığında akışkanlığı kesintisiz olur.

Bal buzdolabında saklanmaz.  Ancak buzdolabında yaklaşık bir ay beklediğinde krem veya tereyağı kıvamına geliyorsa bu balın hakiki olduğunu gösterir.


- Soğuk havada donmayan bal gerçek değildir... Soğuk havada kavanozdaki balın alt kısımları zeytinyağının donması gibi donarsa o bal hakiki baldır.

- Sahte balın rengi biraz daha açık olur, normal balın kokusu olmaz. Normal balın kıvamı biraz daha yoğundur.

- Balı kaşık ile alıp yere döktüğünüzde sahte bal uzayarak tıpkı örümcek ağı gibi havada uçar.

- Balın şekerlendiğinde, normale dönmesi için güneşe çıkarmanız veya kabı ile birlikte sıcak suya koymanız yeterlidir.

- Bal şeker ile yapılan diğer şerbetlere göre çok daha fala keskindir. Bal fazla tüketildiğinde  genizde hafif yanma yaparsa bu yediğiniz hakiki baldır.


- Balda az da olsa şekerden kaynaklanan alkol olması sebebi ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.


Bal ve balın faydaları

Kestane Balının Faydaları


Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bal kürü



Yorum Gönder

0 Yorumlar