Ticker

6/recent/ticker-posts

Antibakteriyel sabunların zararları

Antibakteriyel sabunların zararları

Antibakteriyel sabun, Antibakteriyel el dezenfektanları, Antibakteriyel jeller

Antibakteriyel sabunların faydaları hakında söylenenlerin doğru olmadığı, Antibakteriyel sabunların faydadan çok zararlarının olduğu ortaya çıktı.

Son yıllarda bir antibakteriyel sabun, antibakteriyel el dezenfektanları, antibakteriyel el jelleri ürünleri moda haline geldi... Zaten tek başına şu "antibakteriyel" sözü bile temizliğe düşkün olan anneleri cezbediyor.

Antibakteriyel el sabununuz, hormonal dengenizi mahvediyor olabilir. Dahası, bakterilerle savaşmakta sandığınız kadar etkili değil.

Antibakteriyel temizlik ürünlerinin içinde bakterileri öldüren kimyasal maddeler konmaktadır; ancak bu kimyasal maddelerin virüsler üstünde bir etkileri yoktur. Bakterileri öldürmek için en çok kullanılan, hormon seviyelerinde değişikliğe neden olduğu kanıtlanmış olan triklosan (triclosan) dır.

Ayrıca ABD Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre Antibakteriyel sabunların hastalıkları önleme konusunda diğer sabunlara göre bir üstünlükleri yoktur.

Yüzde 60-85 oranında alkol bulunan el antiseptikleri veya dezenfektanlarının bakterileri ve bazı virüsleri öldürücü etkileri olsa da doğru el yıkamaya belirgin bir üstünlükleri yoktur. Bunlar su olmayan ortamlarda tercih edilebilir.

Bunlara dikkat edin!

Elde bulunan mikropların öldürülmesi kulağınıza hoş gelse de şu üç hususa mutlaka dikkat etmelisiniz:

1- Antibakteriyel  sabunlar, jeller sadece hastalık yapan mikropları değil cildinizde yaşayan ve hastalık yapmayan yararlı mikropları da öldürürler. Bu da cildinizin mikrop dengesinin bozulmasına ve antibiyotiklere dirençli mikropların ortaya çıkmasına neden olabilir.

2- Hastalıkların önlenmesi konusunda antibakteriyel sabunların kurallara uyularak yapılan el yıkamaya göre bir üstünlüğü olduğu ispat edilememiştir.

3- Antibakteriyel kimyasallar insan sağlığı için olumsuz etkilere sahip oldukları  gibi tabiatın kirlenmesine de sneden olurlar.

4- Antibakteriyel ürünler normal sabuna göre çok da pahalıdır.


Amerikada yasaklanmasına rağmen ülkemizde yasaklanmasa da  bu tür ürünlerden uzak kalınmalı. Antibakteriyel sözüne kanmayın; sabun, jel, diş macunu, deodorant ve diğer benzeri ürünleri alırken içinde triklosan bulunmayan ürünleri tercih edin.

Antibakteriyel sabun ile ilgili arama etiketleri: Antibakteriyel sabun zararları,  Antibakteriyel sabun yararları, Antibakteriyel sabun faydaları, Antibakteriyel el dezenfektanları,Antibakteriyel  el jelleri, antibakteriyel sabun ne işe yarar, antibakteriyel sabun nedir, antibakteriyel köpük sabun, antibakteriyel sıvı sabunTriclosan, Triklosan

Yorum Gönder

0 Yorumlar