Ticker

6/recent/ticker-posts

Boğaz ağrısı için bitkisel tedavi yöntemleri

Boğaz ağrısı için bitkisel tedavi yöntemleri


Kış mevsiminde  boğaz ağrısı ve bademcik iltihaplanması şikayetlerinde daha çok artış görülmektedir. Yüksek ateş ve boğaz enfeksiyonları konusunda hepimizin dikkat etmesi gerekir.

Böyle durumlarda adaçayı ile gargara yapmak size gerçek bir yardımcı olacaktır. Adaçayı ile uygulayacağınız bu adaçayı kürü Bademcik veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşmasına karşı da en iyi koruyucu ve önleyici yöntemdir.


Gün boyunca bir kaç kez adaçayı gargarası yaptığınızda ilk günlerde sizi yeniden dünyaya gelmiş gibi yapacaktır. İlerleyen günlerde haftada bir kaç kez adaçayı gargarasını uygulamak sizi  boğaz enfeksiyonlarına ve bademcik iltihaplanmasına karşı koruyacaktır.

Adaçayı Gargarası nasıl Hazırlanır?

Yaklaşık bir su bardağı kaynar suda bir poşet adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayını on dakika demleyin.

Elde ettiğiniz bu adaçayı çayı ile günde 2-3 kez gargara yapın. Bununla birlikte, bir ay süre ile hergün bir çay bardağı adaçayı için.

Demleme süresi tamamlandıktan sonra adaçayını daha fazla suyunun içinde bekletmeyiniz, mutlaka süzerek ayırınız.

Not: Aktarlardan satın alacağınız adaçayı hem çok daha ucuz hem de amacınıza daha uygundur.

Uyarı: Adaçayı, memleketimizde son yıllarda sıkca tüketilmeye başlanmış bir çaydır. Ancak, hamile bayanların hamileliklerinin ilk üç ayında adaçayını dikkatli kullanmaları gerekir. Eğer düşük tehlikesi söz konusu ise kesinlikle adaçayından uzak durmaları gerekir. Çünkü, adaçayı yaprakları, dört tane düşük yapma riskini artıran madde içermektedir.

Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı, aşağıdaki şu uygulamalar ile biraz azaltılabilirsiniz. 

Sıvı tüketiminiz artırın 

Ballı sıcak çay, bilinen bir halk çaresidir


Yatak odanızda bir nemlendirici ya da buhar kaynağı bulundurun

Tuzlu su ile günde birçok kez boğazınızı gargara yaparak temizleyin (Yarım bardak suya dörtte bir yemek kaşığı tuz konur).


Hafif ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.


Boğazı uyuşturan pastillerden kullanabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı 

Boğaz ağrısı tıpta farenjit olarak bilinir. Yutak yani boğazın iltihaplanması sonucu farenjit olarak bilinen boğaz ağrısı gerçekleşir. Boğaz ağrısına yol açan çeşitli faktörler vardır.

Bunlar da mikroplar ve metabolizmaya bağlı nedenler olmak üzere iki ana grupta bulunur. Bazı durumlarda ise bulunulan ortamın ısısına, ortam yer alan toza bağlı olarak boğaz ağrısı yaşanabilir.

Boğaz ağrısı her yaşta insanlar sıklıkla görülen sorunlar arasındadır.Ama en çok 4-7 yaş arası çocuklarda boğaz ağrısına daha çok rastlanılır. 1 yaş altındaki çocuklarda ise boğaz ağrısı çok nadir olarak görülen durumlar arasındadır. Boğaz ağrısının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Belirtilerde en büyük etken hastalığın neden kaynaklandığıdır. Boğaz ağrısına yol açan en büyük etken virüslerdir, diğer unsurlar ise bakteriyel nedenlerden dolayı boğaz ağrısı yaşatır. Boğaz ağrısı bazı durumlarda tehlikeli olabilir ve önlem alınması gerekebilir. 

Mesela bakteriye bağlı boğaz ağrısı varsa bu yüksek ateşe yol açabilir. ateş 40 dereceleri daha bulabilir. virüse bağlı boğaz ağrısı olmuş ise genel olarak yüksek ateş görülen durumlar arasında değildir.

Boğaz ağrısının belli başlı belirtileri; ses kısıklığı, öksürük, boğaz hafif yanma, yorgunluk, nefeste koku, tozlu ortamda sorun yaşanması gibi durumlar boğaz ağrısının yaşanacağına işaret eden durumlardır. Boğaz ağrısı genellikle 1-2 gün içinde geçer. antibiyotikler ise boğaz ağrısı tedavisi için olumlu etkiler yapar. Hastalığın kısa süre içinde geçmesine yardımcı olur.

Boğaz Ağrısına Ne iyi Gelir

Hatmi boğaz ağrısınının iyileşmesi konusunda oldukça etkilidir. Hatminin hem kökleri, çiçeklerini kullanarak yapılacak çay ile boğaz ağrısından kurtulunabilinir.

Adaçayı da boğaz ağrısı için yararlıdır. Özellikle ağızda gargara yapılarak kullanılırsa faydaları ortaya çıkar. Gargara yapılacak karışım ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. normal vücut ısısı sıcaklığı yeterli olacaktır.

Şakayık çiçeği ile servi kozalağı ezilerek karıştırılır. Bal ilave ederek reçel kıvamınına gelmesi sağlanır. Hazırlanan reçel her yemek öncesi ve sonrasında 1′er yemek kaşığı yenir.

Boğaz Ağrısının Bitkisel Tedavisi için gerekli Şifalı Bitkiler: Kedi otu, Şakayık, Ada çayı, Servi kozalağı, Bal

Hazırlanış Şekli: Kedi otunun saçakları kurutularak ezilir. On dakika süre ile suda kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen sıvı bal ile tatlandırılarak şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şurup ısıtılarak tedavi süresince günde üç bardak içilir. 

* Servi kozalağı dövülüp ezildikten sonra şakayık çiçeği ile birlikte reçel kıvamına gelinceye kadar bal ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan reçelden yemek önce ve sonrası bir yemek kaşığı yenir.

* On dakika kaynar suda bırakılan adaçayı otu demlenerek süzülür. Süzülen çay bal ile tatlandırılarak şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şuruptan ısıtılarak günde 3 fincan içilir.

Boğaz İltihaplanmasının Bitkisel Tedavisi

Boğaz İltihaplanmasının Bitkisel Tedavisi için gerekli Şifalı Bitkiler:

Nilüfer çiçeği, Mine çiçeği, Papatya, Ebe gümeci, Menekşe, Kara turp, Bal

Hazırlanış Şekli:

Nilüfer çiçeği sıcak suda 20 dakika süre ile bekletilerek demlenir. Hazırlanan çay bal ile tatlandırılarak şerbet kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Tedavi süresince ısıtılarak yemeklerden önce hastaya bir fincan içirilir.

* Mine çiçeği on beş dakika süre ile sıcak suda demlenir. Süzülerek elde edilen çay bal ile tatlandırılır. Hazırlanan bu çay yatmadan önce ve tedavi süresince hastaya bir bardak içirilir. 

* Ebegümeci, papatya ve menekşe karışımından hazırlanan demleme, süzüldükten sonra bir kaba boşaltılarak gün boyu dinlendirilir. Dinlendirilen karışımdan günde 3 fincan ısıtılarak içilir.

Boğaz Üşütmesinin Bitkisel Tedavisi

Boğaz Üşütmesinin Tedavisi için gerekli Şifalı Bitkiler: Hatmi çiçeği (kırmızı gül), Mersin çiçeği, Şeker, Bal, Sirke

Hazırlanış Şekli: Hatmi bitkisinin yaprakları sirke ile kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülerek elde edilen su ile gargara yapılır. 

* Hatmi bitkisinin tohumu, on dakika sıcak suda bekletilir. Süzüldükten sonra elde edilen sıvı şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.

Hazırlanan şuruptan, hastaya ılıtılarak içirilir. Mersin ağacının çiçekleri kurutulduktan sonra demlemesi yapılır. Şeker veya bal ilave edilerek elde edilen şerbet, tedavi süresince yemeklerden önce bir fincan içirilir. 

* Mersin ağacının meyvesinden ezilerek elde edilen pelte, bal ile karıştırılarak yemekten önce hastaya bir yemek kaşığı yedirilir.

Boğaz Şişliği için Bitkisel Tedavi

Boğaz Şişliğinin Bitkisel Tedavisi için gerekli Şifalı Bitkiler: Mine çiçeği, Mersin yaprağı, Pelit, Sumak, Ayva yaprağı, Hatmi, Keten tohumu, Meşe kabuğu, Yumurta

Hazırlanış Şekli:

* Yeni derlenmiş mine çiçekleri sert bir zeminde ezilir. Elde edilen posa yumurta sarısı ile karıştırılarak yakı kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan yakı sıcak suya batırılmış tülbentin üzerine yayılarak hasta bölgeye konarak bandajlanır.

* Keten tohumu, hatmi kökü ve sumak yirmi dakika süreyle suda kaynatılır. Sıkılarak elde edilen karışım, bulamaç haline getirildikten sonra bir tülbente yayılarak boğaza sarılır.

* Mersin yaprağı, pelit, ayva yaprağı ile meşe kabukları yarım saat süreyle suda kaynatılır. Sıkılarak elde edilen posa bir tülbentte boğaza sarılırken, süzülerek hazırlanan sıvı yatmadan önce bir fincan ılık olarak içilir.

Konu ile ilgili benzer yazılar:

Boğaz ağrısı için bitkisel çözüm

Boğaz hastalıkları için şifalı bitkiler

Boğaz ağrısı için bitkisel çözümler


Yorum Gönder

0 Yorumlar