Ticker

6/recent/ticker-posts

Adaçayının faydaları

Adaçayının faydaları
 
Adaçayı pekçok hastalığın önlenmesi için ve bu hastalıkların tedavisi sırasında faydalıdır, Adaçayı  hekim tavsiyesine ve önerilerine göre kullanıldığında daha iyi sonuçlar elde edilir.

Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye olarak da bilinir. Adaçayının beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayar.

Adaçayı, çok eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılıyor. 13. asırda "Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye" denilerek şifaları açıklanmaya çalışılan adaçayı, sık sık içildiğinde tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır ve kötürümlükler için de çok faydalı olduğu bilinir.

Adaçayı haricen  kullanıldığında (gargara ve çalkalama), yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında ya da ülserlerinde, diş iltihaplanmalarında, bademcik iltihabında, boğaz hastalıklarında  kullanılması özellikle öneriliyor.

Adaçayı karaciğer sağlığı için çok olumlu etkiler oluşturur, oluşan tüm rahatsızlıkları giderir, gazları yok eder.

Adaçayı, sallanan dişler için, dişeti kanamalarında ve dişeti çekilmelerinde de kullanılabilir.

Bitki çayına batırılan pamuk ile hasta bölgelere uygulanır.
 
Adaçayı, aşırı terlemeler ve gece terlemeleri için, lavanta çiçeği haricinde yardımcı olabilen tek bitki olarak gösterilmektedir.

Hastalık sonrası güçsüzlük hallerinde başarı ile kullanılabilmektedir.

Kramplar, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıkları ve organ titreklikleri için kullanılabilir.

Adaçayının aşırı kullanımı ile kan basıncı (tansiyon) yükselebilir.
 
Sinirli ve yorgun olan kişiler için ara sıra adaçayı oturma banyoları uygulamaları tavsiye edilmektedir.

Adaçayının kanı temizleme etkisi vardır, solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açar.

Adaçayı, mideyi ve bağırsakları rahatlatarak gazların giderilmesini sağlar.
Kramp çözücü etkisi ile, ishalde çok rahatlatıcı etki gösterir

Böcek sokmalarında, sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanabilir.

Zayıf ve güçsüz çocuklara bal ile tatlandırılarak içirilebilir.







Yorum Gönder

0 Yorumlar