Ticker

6/recent/ticker-posts

oruç tutarken ağız kokusunu önlemek için

oruç tutarken ağız kokusunu önlemek için...
Oruç tutarken ağzın kokması hem oruç tutan kişiyi hem de çevresini rahatsız edebiliyor. Ramazan'da ağız bakımı hakkında bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, uygulanacak basit tekniklerle oruç sırasında oluşan ağız kokusunun önlenebileceğini ifade ediyor.

Ramazan boyunca 15-16 saate varan açlık ve susuzluk ister istemez ağız kokusunu da beraberinde getiriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemenin en basit ve etkili yolunun sıvıyı yutmamak koşuluyla dişleri fırçalamaktan geçtiğini söylüyor.
"Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncasının olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylanmıştır" diyen Alper Çıldır, diş fırçalamanın beslenme ile ilgili bir durum olmadığı için yutmamak kaydıyla oruca bir zararı bulunmadığını belirtiyor.
Ağız kokusunun yüzde 87'sinin dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklandığını söyleyen Diş Hekimi Alper Çıldır, fizyolojik olarak her sağlıklı kişide, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil yüzeyinde üreyen bakteriler sebebi ile ağız kokusunun meydana gelebileceğini ifade ediyor.
Ağız kokusunun önüne geçmek için...
Diş Hekimi Alper Çıldır, Ramazan boyunca ağız bakımı ve kötü ağız kokusunun önüne geçmek için şu önerilerde bulunuyor:
• Dişlerinizi 2 dakika fırçalayın: Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika fırçalayın.
• Tarçın tüketin: İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ekleyin.
• Gece burnunuz tıkalı uyumayın: Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin
olun ve ağzınızdan nefes almamaya özen gösterin.
• Lokmalarınızı iyi çiğneyin: Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını, dolayısıyla sabahları uyanıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlar.
• Limonlu su için: Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecek olduğunu için yemeğin yanında limonlu su tüketin.
• Dili ve yanakların iç kısmını da fırçalayın: Ramazan'da sadece diş fırçalamak tek başına yeterli değildir. Ağız kokusunun önüne geçmek için dilin üstünü ve yanakların iç yüzeylerini de iyice fırçalamak' ta etkili olacaktır.
• Diş ipi ve ağız gargarası kullanın: Ağız bakımında sadece diş fırçası tek başına yeterli değildir. Diş ipi ve ağız gargarası da ağız kokusu oluşumunu önlemekte etkilidirler

Yorum Gönder

0 Yorumlar