Ticker

6/recent/ticker-posts

Hamburger çocuklarda astıma neden oluyor

Hamburger çocuklarda astıma neden oluyor

Yapılan çalışmalar haftada bir ya da daha fazla hamburger tüketen çocuklarda astım riskini belirgin biçimde artırdığını gösteriyor. Haftada 3 ya da daha fazla hamburger tüketen çocukların astım riski hiç hamburger tüketmeyen çocuklara oranla yüzde 40 artıyor.

Tekrarlayan öksürükler ve hırıltılı hastalıkların gelişmesinden kaynaklanan iştahsızlık sonucu ailelerin, sırf bir şey yesin düşüncesi ile çocuklara fast food tarzı yiyecekleri ödül olarak verdiği görülüyor.


Çikolata, kakaolu puding, ekmek üzerine sürülen kakaolu fındık ezmeleri, kakaolu süt ürünlerinin yuva ve ana okullarının beslenme listelerine dahi girmeye başladı. Çocukların süt ve sütlü gıdaları tüketmelerini sağlamak amacı ile kullanılan kakao, mide asit salgısını arttırıyor ve kafein mide başını gevşetici etki yaratıyor bu durum da asitli mide içeriğini yutma borusundan yukarı çıkarıyor.

Bir çok dokuya zarar vererek ilerleyen mide asidi önce yutma borusunun alt ucunu yakıyor ve daha sonra yukarı çıkıp soluk borusuna ulaşıyor.

Önce ses telleri, ardından bronş mukozası ve hatta burun ve sinüslere kadar kaçtığı bilinen bu asitli içerik, dokularda yaptığı hasarla tekrarlayan ve uzun sürede iyileşmeyen öksürükler ve hırıltılı hastalıklara neden oluyor.

Yaşanan bu duruma “reflü” adı verilir ve sağlıksız beslenme sebebiyle günümüzde artık çocuklarda da görülmektedir.

Nedeni anlaşılamayan gece öksürükleri, ses kısıklığı, uzun süre antibiyotiklere rağmen geçmeyen balgam, iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, ağız kokusu ve diş gıcırdatma gibi belli belirsiz bulgularla doktor karşısına gelen çocuklar, çoğu zaman gereksiz yere astım tedavisi görüyor.

Bu gibi durumlarda çocuğun beslenmesinin yeniden düzenlenmesiyle birlikte reflü kolaylıkla önlenebiliyor. Düzenli ve sağlıklı beslenme tüm bu solunum problemlerini ortadan kaldırmaya yeterlidir.”

Kafein içeren kola, çay, kahve, buzlu çay gibi içecekler çocukların beslenmesinden çıkarılmalı, en büyük kafein kaynağı olan kakaonun ise artık bir süt tükettirme aracı olarak kullanılmamalıdır.

Çikolata ve içeriğindeki kakao çocuklarda bir tür bağımlılık yaratır, çocukların beslenmesinden çıkarılan bu yiyecekler, başta zorluk yaşansa bile zaman içinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olabilir.

Çocukları astım ve alerjik hastalıklardan koruduğu kanıtlanan tek beslenme türü, bol meyve, sebze ve balık içeren Akdeniz tipi beslenme şeklidir. çocukların, çikolata ve kakaolu gıdalar, kakaolu fındık ezmeleri, kolalı içecekler, çay, kahve ve buzlu çay, patates kızartması, cips, ketçap, mayonez, hazır meyve suları ve gazlı içecekler, hamburger, pizza, lahmacun ile yoğun baharat içeren sucuk, çiğ köfte gibi gıdalardan uzak tutulması gerekmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar