Ticker

6/recent/ticker-posts

Kaliteli gece uykusunun faydaları

Kaliteli gece uykusunun faydaları nelerdir?

Hepimiz özellikle kaliteli bir uykuyu çok severiz. Geçmiş zamanlarda uykunun önemi önemsenmemişti.

Günümüzde uykunun sağlık üstündeki etkileri yavaş yavaş farkedilmeye başlandı.

Araştırma sonuçları günde 6-7 saatten az uyuyan insanlarda hastalıklara yakalanma oranının hayli yükseldiğini gösteriyor.

Uyku kalbinizi korur

Kalp krizi ve felç sabahın erken saatlerinde daha sık görülür. Bu olay uykunun kan damarları üzerindeki etkisiyle açıklanabilir. Uyku eksikliği, kan basıncını ve kolesterolü kötü yönde etkilediğinden kalp hastalıkları ve felce yol açabilir. Günde 7-9 saat uyuyarak kalbinizi daha sağlıklı tutabilirsiniz.

Uyku kanserin düşmanıdır

Geceleri çalışan insanlarda göğüs ve kalın bağırsak kanseri görülme riski fazladır. Araştırmacılar bu gerçeği, gece ve gündüz yaşayan insanlardaki melatonin seviyelerine bağlarlar. Işık görmek, melatonin seviyesini azaltır. Melatonin hormonu ise uykumuzun gelmesini sağlayan ve kanseri önleyen bir hormondur.

Melatonin, tümörlerin oluşumunu önler. Yatak odanızın, melatonin seviyenizi yükseltecek kadar karanlık olmasına dikkat edin.

Uyku stresi azaltır

Az uyuduğunuzda vücudunuz stres altına girer. Vücut fonksiyonları acil duruma geçer ve bu da kan basıncında yükselmeye ve stres hormonları salınmasına sebep olur. Yüksek kan basıncı, kalp krizi ve felç geçirme riskinizi arttırır. Stres hormonları da maalesef uyumanızı güçleştirir.

Stresin zararlarından etkilenmemek için rahatlama tekniklerini öğrenin. Ayrıca uyuyabilmek için de stresi azaltma yöntemleri mevcuttur.

Uyku iltihabı azaltır

Stres hormonlarının yükselmesi vücutta iltihaplanmayı arttırır. Böylece kanser, diyabet ve kalple ilgili rahatsızlıklara davetiye çıkarmış olursunuz. İltihaplanma, vücudunuzun yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak görülmektedir.

Uyku dikkatli olmanızı sağlar

İyi bir gece uykusu bir sonraki gün daha enerjik ve dikkatli olmanızı sağlar. Sürekli aktif olmak, kendinizi iyi hissettirmekle kalmaz bir sonraki gün de iyi bir uyku çekmenizi tetikler.

Yenilenmiş olarak uyanıyorsanız, içinizdeki enerjiyi güneş ışığına çıkarak kullanmaya çalışın. Daha aktif olun ve dünyayı hissedin. Bir sonraki gece daha da iyi uyuduğunuzu ve günlük enerjinizin arttığını hissedeceksiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar