Ticker

6/recent/ticker-posts

Ramazanı Diyet Zamanı Olarak Düşünmeyin

Oruç diyet değildir

Oruç tuttuğunuzda saatler süren açlıktan sonra, sevdiğiniz tüm lezzetler ile hazırlanmış ziyafet sofralarının karşısında kendinizi tutabilmeniz mümkün mü?

Kendinizi tutamadığınızda oluşabilecek sağlık sorunlarının neler olduğu ve neler yapmanız gerektiği hakkında bilginiz var mı?

Diyet ve beslenme Uzmanı Elif Yıldırım Karacanoğlu, yanlış beslenme riskine karşı uyarıyor.


Ramazan Ağustos ayına geldiğinden bir çok sağlık sorunu da söz konusu olabilmekte. Özellikle geç yenen yemekler, özenle hazırlanan sofralarla birlikte yemek pişirme usullerinin gittikçe ağırlaşması, reflü, kabızlık, gaz şikayeti gibi bir çok sindirim sistemi sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Ayrıca Ramazan ayında uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda çok yemek tüketen; kan şekerinin ani düşüp yükselmesine yol açan ve diyabet teşhisi konulan bir çok kişiye rastlayabilirsiniz.


Bu kişilerin çoğunun geçmişte takip edilmeyen bir yatkınlığı veya ailesel öyküsü söz konusudur. Ancak hastalık Ramazan’daki yanlış beslenme yüzünden tavan yaptığı için tanı yine bu zamanda konulabilmektedir.

Bu sebeple eğer bir rahatsızlığınız varsa, oruç tutmadan önce doktorunuza kontrolünüzü yaptırın ve eğer uygun görüyorsa, oruç tutun. İlaç düzeninizi iftar ve sahur için düzenleyin.


Kalp Hastaları Dikkat!


Kalp damar hastaları, hipertansiyon rahatsızlığı olanlar bol su içmeye, az tuzlu beslenmeye özen göstermeli, yemekleri çok dikkatli seçmeliler.

Çok fazla baharat, tuz, et suyu kullanılmış yemekler, sakatatlar, kızartmalar, yağda kavrulmuş yemekler, hazır yiyecekler onlar için sağlık tehdidi oluşturabilir. Bu sebeple mönülerini çok dikkatli seçmeleri gerekiyor.


Ramazanı Diyet Zamanı Olarak Düşünmeyin


Esas olan dengeli beslenmektir, Oruç tutmayı diyet yapmak için bir fırsat olarak görmek yanlıştır. Eğer her şeye bu pencereden bakarsanız diyet takıntısı yakanızı bırakacaktır.

Sağlıksız, uzun süreli aç kalacağınız diyetleri Ramazan’ı bahane ederek yapmayın. İftarda sağlıklı ve hafif mönüler; sahura kalkmak ve iftar sahur arasında az ve sık beslenmek sizin için daha faydalı olacaktır.


Midenize çok yüklenmemek için orucunuzu açtıktan ve hafif bir çorba yedikten sonra mümkünse 10 dakika ara vermek; yavaş yemek ve yemek aralarında çok su içmemek (ki bu sindirimi zorlaştırır), her tabaktan sonra 5 dakika ara vermek, yiyeceğiniz miktarı azaltacaktır.

Bedeniniz bunu ikinci bir öğün gibi algılayacak, kıtlık psikolojisinden uzaklaşacak, kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar