Ticker

6/recent/ticker-posts

Sağlıklı bir sahur için öneriler

Sağlıklı bir sahur için öneriler

Ramazana birkaç gün kala evlerimizde hazırlıklara devam ederken sahur menülerini de düşünmeye başladık.

Diyetisyen Gülşen Lükel, Sahurun dengeli ve yeterli beslenme için olmazsa olmaz bir öğün olduğunu belirterek ideal bir sahur öğünü hakkında açıklamalarda bulundu.

Pekçok kişi sahura kalkmamak için gece yatmadan önce yemeğini yer ve sahurda yalnızca su içip tekrar uyur. Bu da ortalama onsekiz saat gibi uzun bir müddet aç kalmaya ve metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur.

Çok uzun süren açlık sırasında kan şekeri düşer, boş midede asit salgısı artar, tansiyon düşer, halsizlik ve baş ağrıları görülür. Bu nedenle bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Fakat sahurda yemek yenilerek yatılacağı için sindirim ve metabolizma yavaşlar. Bu nedenle sahurda tüketilecek besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir.

Sahurda Yağlı Yemek Hastalık Nedeni

Sahurda ağır ve yağlı besinler tüketilirse metabolizma hızı yavaş olduğundan besinlerin yağ olarak depolanması daha fazla olacaktır. Ayrıca bu tür yağlı ve ağır besinler tüketilerek yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir.

sahurda tatlı besinlerin fazla, protein içeren besinlerin az tüketilmesi ertesi gün kan şekerinin daha çabuk düşmesine ve daha çok acıkmaya neden olacaktır.

Su Tüketimi İftar ve Sahurda Dengelenmeli


Sahura kalkıldığında çok su içmek idrar miktarını artıracağı için şişkinlik ve uykunun kaçmasına sebep olur.

Bu nedenle günlük 10-12 su bardağı içilmesi gereken suyu iftar ve sahur arasında dengeli bir şeklide dağıtmalıdır.

Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler bu öğün için uygun seçeneklerdir.

Fazla tuz içeren şarküteri ürünlerinden kaçınmak gerekir. Nedeni hem susuzluk hissini artırması hem de yağ oranının yüksek olmasıdır.

Sahur için Örnek Bir Menü

• 1 yumurtadan yapılmış bol domates, biberli menemen

• 2-3 dilim kepek ekmeği

• 5 adet zeytin

• 1 su bardağı ayran

• 1 porsiyon mevsim meyvesi veya 1 kase komposto

Yorum Gönder

0 Yorumlar