Ticker

6/recent/ticker-posts

Apse ve çıbandan korunmak için

Apse ve çıbandan korunmak için

Çıban yavaş yavaş büyüyerek, büyüdükçe kızaran ve ağrı yapan sivilcelerdir. Çıban büyüdükçe ortasında beyaz renkli iltihap görülür. Ardından bu iltihap yumuşar ve çıbanın içinde bulunan beyaz sıvı akar.


Çıbanlar genel olarak saç dibinde, sırt, kalçalar, kolların ve bacakların arkasında görülür.

Çıbanın varlığı vücutta stafilokok dore mikrobu olduğunu gösterir. Bu mikrop kulağa, bağırsaklara veya solunum yollarına girerek yerleşebilir.

Çıbana karşı önlemler

Vücudunun herhangi bir yerinde çıban çıkan kişi doktor tedavisini uygulayana kadar yarayı temiz gazlı bir bezle kapattıktan sonra üstünü bantlayıp mikrop kapmasını önleyebilir.

Bu önlem hem mikrobun diğer kişilere geçmesini, hem de çıbanın kıyafet ve benzeri bölgelere değmesini ve kişinin acı hissetmesini önleyecektir.


Çıban mikrobu bulaşıcı olduğu için kişi özellikle küçük çocuklardan ve bebeklerden uzak durmalı, mümkünse çocuğa ait eşyalara da çıban geçene kadar dokunmamalıdır.

Çıbanı olan kişi eğer anne ise, ellerini sık sık yıkamalı ve maske takmalıdır. Çıban göğüs bölgesindeyse bir süre o taraftan meme vermemesi gerekir.

Çıbanın Tedavisi

Çıban tedavisinin başında antibiyotik merhemler gelir. Merhemler ile birlikte bölgenin tahriş olmasını da önlemeki gerekir.

Özellikle baş bölgesinde ve yüzde çıkan büyük çıbanlar tedavi edilmezse zamanla kan zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple çıban tedavisine zaman geçirmeden başlamak gerekmektedir.


Apse ve çıbandan korunmak için


Apse ve çıbandan korunmak için şeker, beyaz un ve doymuş yağ içeren yiyeceklerden daha az tüketin.

Buna karşılık taze sebze ve meyvelerden daha çok yiyerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırın.

Kendinizi bitkin hissediyorsanız iyi dinlenmeye, temiz hava almaya, egzersiz yapmaya özen gösterin ve tıbbi kontrolden geçmeyi düşünün.

Apse ve Çıban için bitkisel çözüm

Çıban için bitkisel çözümler


Yorum Gönder

0 Yorumlar