Ticker

6/recent/ticker-posts

İç kanama nasıl anlaşılır?

İç kanama nasıl anlaşılır?

İç kanamalar, farkedilmesi çok zor olan ancak etkili bir ilk yardım yapılabilmesi için mutlaka fark edilmesi gereken bir kanama türüdür.

Gözle görülemediğinden iç kanama işaretleri dikkatle incelenmeli ve eğer gerekli ise sağlık ekibine bu yönde bilgi verilmelidir. Böylece ilk yardım doğru bir biçimde yapılacak, kan kaybı artmadan müdahale edilebilir.

İç kanamaları anlamak için şu belirtileri gözlemleyin:

Şok: Hastada iç kanamasına eşlik edecek biçimde soğuk terleme varsa, bilinç kaybı ve aşırı halsizlik durumu varsa bu durum hastanın şoka girdiğini yani iç kanama geçiriyor olabileceğini gösterir.

Kan: Yaralının öksürükleri takip edilmeli. Öksürük kanlıysa iç kanama olabilir. Kusma durumunda da içinde kan olup olmadığına mutlaka bakılmalı.

Dışkı: Bilinç kayıplarında anüs kasları gevşeyebilir. Bu durumda dışkı kendiliğinden dışarı akar. Eğer yaralının dışkısı çok koyu renkte ve kanlı ise iç kanamadan şüphe edilmeli.

Darbe: Aşırı güçlü darbeler iç kanamanın ana sebepleridir. Eğer kişi çok ciddi bir darbe aldı ise (trafik kazası gibi) iç kanama geçirme olasılığı oldukça yüksektir.

Kanama: Ağız ve burundan gelen kan iç kanama belirtisi olabilir. Özellikle alınan darbe kafa bölgesinde ise bu risk artar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar