Ticker

6/recent/ticker-posts

vitiligo tedavisi için kapari özsuyu kullanılacak

vitiligo tedavisi için kapari özsuyu kullanılacak

Vitiligo genellikle temreolarak bilinir. cildin renk kaybına uğraması ile oluşur. Ciltte beyaz plaklar şeklinde görülen bir hastalık olan ‘vitiligo’, bir Türk bilim adamının kapari bitkisi kullanarak elde ettiği ilaç ile tedavi edilebilecek...

Geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Michael Jackson ve TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut gibi bazı tanınmış kişilerde de görülen temrenin ilacı yapılacak.

Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, kapari bitkisiyle vitiligo hastalığının tedavisini içeren buluşlarının, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) şekil incelemesinden başarıyla geçtiğini, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)tarafından da patent teşviki aldığını söyledi.

Uslu, "TPE, başvurumuzu incelenmesi için Rusya'ya gönderecek. Burada araştırma inceleme aşamasını geçince patentin dosyasını çıkarıp ilaç ruhsatı almak için başvuracağız." dedi.

Eski İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Radyofarmasötik Komisyonu üyesi de olan Prof. Dr. Uslu, bu hastalığın henüz kortizon kullanılarak, aşırı yan etkileri olan yöntemler dışında bir tedavisi olmadığını söylüyor.

Uslu'nun verdiği bilgiye göre toplumda her 100 kişiden bir veya ikisinde temre bulunuyor. Her yaşta görülmekle birlikte genellikle hastaların yarısının 20 yaşın altında olduğu gözleniyor. Vitiligo, vücudun herhangi bir yerini tutuyor. En sık olarak ise yüz, dudak, el, kol, bacak ve cinsel bölgedegörülüyor.

Uslu, 17. yüzyılın önde gelen seyyahlarından Evliya Çelebi'nin de kaparinin çok faydalı olduğunu yazdığını aktardı.

"Kaparinin, tomurcukları dışında karpuzcuk denilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede muhafaza edilmek suretiyle gıda olarak değerlendiriliyor. Kapari bitkisinin yaprağının özsuyunu, vitiligo tedavisi için kullanacağız." şeklinde konuşuyor.

Kaparinin bu hastalığa iyi geldiğine dair literatürde şimdiye kadar hiçbir bilgi yer almadığını da vurgulayan Prof. Dr. Uslu, "İlaçta kapari yaprağının özsuyu, günde üç defa vitiligo olan bölgeye sürülür.

Hastalığın geçirilmesinde etken maddeler olan uçucu yağlar, flovonoidler ve aminoasitler doğal ya da sentetik yoldan elde edilerek de kullandırılabilir." diyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar