Ticker

6/recent/ticker-posts

Ganglion Kisti nedir? Ganglion kisti tedavisi

Ganglion Kisti nedir?

Ganglion kistleri, elde ve bilekte oluşan ve bazen büyüyebilen ilikler olarak tanımlanabilir. Ganglion kistleri genellikle el bileğinin üst kısmında görülmektedir.

Ganglion kisti daha az sıklık ile el bileğinin avuç içi kısmında parmakların uç eklemlerinin üstünde ve parmakların avuç içinde başladığı bölgelerde ortaya çıkmaktadır.

Ganglion kistleri özellikle yeni oluşmaya başladığı zamanlarda ya da elin sürekli zorlandığı aktivitelerde ağrılı olabilirler. Ganglion kistlerinin büyüklükleri zaman ile değişebilir ve bazen kendiliğinden kaybolabilir. Ganglion kistleri kötü huylu tümör yapısında değildirler.

Tanı:

Kistin bulunduğu yer ve görünümü temel alınarak ganglion tanısı konur. Olası eklem sorunlarını araştırmak için radyolojik incelemeler yapılabilir.

Tedavi:
Hiç birşikayete neden olmayan ganglion kistlerinin tedavisi gerekli değildir, yalnızca izlemek yeterli olacaktır. Ancak, kist ağrılıysa ve günlük aktiviteleri sınırlıyor ise ya da estetik olarak görünümü kötüyse tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kistin içinde bulunan sıvının bir enjektörle boşaltılması ve/veya el bileğinin bir atel yardımıyla tespit edilmesi, cerrahi olmayan tedavi yöntemlerini oluşturmaktadır. Bu yöntemlerin sonrasında kistin ve şikayetlerin tekrarlama olasılığı yüksektir.

Cerrahi olmayan tedavi uygulamalar başarısız olursa, kistin cerrahi olarak çıkarılması bir el cerrahisi uzman tarafından önerilebilir. Cerrahinin amaç, kisti kaynağı ile birlikte çıkartmaktadır. Bu nedenle cerrahi işlem sırasında ganglion ile birlikte eklem kapsülünün ya da tendon kılıfının bir kısmının çıkarılması gerekebilir.

Eğer ganglion el bileğinden çıkartıldı ise ameliyattan sonra el bileğini tespit eden bir atel uygulanması , bazı hastalarda görülen ameliyat bölgesinde duyarlılık ve şişme gibi bulguların oluşmasını önleyebilir.

Ganglionların cerrahi olarak çıkartılması en başarılı tedavi yöntemidir ve bu kistlerin tekrarlama olasılığı çok azdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar