Ticker

6/recent/ticker-posts

Besin alerjisi kilo aldırır mı?

Besin alerjisi kilo aldırır mı?

Sorunun yanıtını bekletmeden verelim: Besin alerjisi ya da bazı gıdalara karşı toleranssızlık asla kilo aldırmaz.

Dolayısı ile bu gıdaların yenmemesi kilo kontrolüne bir gram bile yarar sağlamaz!

Bu nedenle “gıda intoleransı testleri”nin sonuçlarına göre kilo vermeyi düşünüyorsanız lütfen vazgeçin! Çünkü alerji uzmanları ve dâhiliyeciler gıda intoleransı testlerinin doğruluğuna bile inanmıyor.



“Kilo pazarı” herkesin iştahını kabartacak kadar büyük bir ekonomidir. Kimi ürettiği “yağ eritici mucize iksirler”, kimi şu veya bu bitkiden, ottan, çöpten, yapraktan, yosundan ürettiği “kilo verdiren kapsüller” ile bu alandan para kazanmak ister. 



Bazıları hızını alamaz, “yağ kırıcı teknolojiler” geliştirerek yağ kaybını hızlandıran elektrik süpürgesi benzeri “vakumlu aletleri vücudunuzda gezdirerek” size yardımcı olmayı vaat eder. 

Bu iyi niyetli yardımların amacı hep aynıdır: Kilo ekonomisinden pay alabilmek.

Sonuç ise hiç değişmez: Hüsran! 



YANLIŞ HESAP BAĞDAT’TAN DÖNER



Kısacası bugüne kadar yapılan hiçbir bilimsel çalışmada bu mucize çözümlerin işe yaradığı gösterilememiş. 
Son zamanlarda yine böyle bir mucize çözüm pazarlanıyor: Gıda intoleransı testi yaptır, bu testlerdeki gıdaları yiyip içme, 7-8 kilo ver!

Onlara göre “eğer vücudunuzun tolere etmediği bazı gıdaları belirler ve bu gıdaları yemezseniz hızla kilo verirsiniz.

Kilo almanızın sebebi bu gıdaların yenilip içilmesidir.” 

Bu doğru bir bilgi değildir. Bu testlerin sonucuna bakarak şu veya bu besini yememeniz halinde kilo vermeniz de mümkün olamaz. 

Kilo vermenin yolu kilo almanıza sebep olan faktörleri doğru belirlemekten geçiyor.



Kilo almaya yol açan faktörlerin içinde belirli besinlere karşı alerji veya tolerans bozukluğunun bulunduğu hiçbir bilimsel çalışma da gösterilememiştir.



DOĞRUSU NE



Değerli okur, kilo sorununun kalıcı çözümü yukarıda da belirttiğimiz gibi kilo almaya sebep olan gerçek nedenin belirlenip ortadan kaldırılması ile mümkündür. 

Kilo almanıza yol açan şey gereğinden fazla gıda tüketimi, hareketsizlik, bir sağlık sorunu ya da kullandığınız bir ilaç veya başka bir neden olabilir.



Bazen de genetik veya metabolik eğiliminiz bu sorunu hep gündemde tutar. Sorunu tetikleyen problemi yok etmeden ve yiyip içtiklerinizi değil, miktarlarını ve kalorilerini azaltıp bedensel aktivitenizi arttırmadan bu sorunu çözemezsiniz. 

Eğer çözebileceğini iddia edenler varsa, önerecekleri çözümlerin sizi değil, cüzdanınızı incelteceğini aklınızdan hiç çıkarmayın. 



Bu tür çözümlere bel bağlamayın. Çözümün “yediklerinizi azaltmak ve aktivitenizi arttırmaktan” geçtiğini sakın unutmayın.

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. slm benim 4 yaşında oglum var bazı gıdalara karşı alerjisi var bana yardımcı olun lütfen yumurtaya domates sucuk salam çukalata salça muz baharat süt çilek gibi kızarıyor

    çok dikkat ediyorum ama bazen çok kızarıp vücudunda eteşleniyor alerjı ilaçları kullanıyorum bir senedir çogaldı hocam ne olur durumumda maddi olarak kısıtlı bana bu durumdan kurtulmama yardıncı olun şimdiden allah razı olsun

    YanıtlaSil

Mucize iksirler bloğumuzda Uzmanların tariflerini sizlerle paylaşıyoruz. Uzmanların sitemizle hiçbir bağlantıları yoktur.