Ticker

6/recent/ticker-posts

Cilt kurumasından korunmanın yolları

Cilt kurumasından korunmanın yolları

Herhangi bir sebeple kuruluğa eğilim gösteren cilt için, sabun ve su ile temas azaltılarak nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.

Sıcak su ve aşırı su temasından kaçının.
Sıcak su cildin doğal yağlarını ortadan kaldırarak cildinizi kurutur.

Banyo yapma sıklığını azaltın.
İki günde bir ya da daha seyrek banyo yapın ve yıkanma sıklığınızı azaltmak için daha az kirlenmeye çalışın.

Banyo ve duş süresini kısa tutun.
Kısa bir duş ve banyo cildinizi nemlendirir, ancak cildinizi havlu ile ovuşturmak ya da cildinizden suyun buharlaşması derinizi kurutur. Bu sebeple banyo ve duş süresini uzatmamalı ve ılık su ile yıkanmalısınız.

Duştan sonra cildinizi havlu ile ovuşturmayın.
Bunun yerine cildinizi havlu ile hafifçe dokunarak kurulayın.

Hafif sabunlar kullanın.
Sabunlar cildinizi kurutur. Hafif, ancak fazla yağ içeren sabunlar ya da sabunsuz temizleyiciler (pH'ı cilt pH'ına uygun (5.5) dermokozmetikler ) kullanın. Bu arada sabun kullanımını da en aza indirin.

Banyo yaptıktan sonra cildiniz hemen nemlendirin.
Banyo yaptıktan sonra cilt henüz nemli iken, nemlendirici losyon ve kremler uygulayın. Banyo yaptıktan sonra cildinizi tamamen kurularsanız, cildinizin doğal nemi de buharlaşarak deriden uzaklaşacaktır.

Nemlendirici losyonlar ve kremler, gün içerisinde ihtiyacınız olduğunda kullanılmalıdır. Çok şiddetli kuruluk olduğu zaman laktik asit ya da üreli nemlendiriciler kullanılmalıdır.

Cilt kuruluğu cilt hastalıklarına neden olabilir mi?

Bazı kişilerde cilt kuruluğu, dermatit (egzema) denen cilt hastalığına sebep olabilir. Dermatit cildin inflamasyonuna denilmektedir. Bu durum alt bacaklarda 'egzema craquele'; gövde, kollar ve bacaklarda ise 'numular dermatit'e sebep olur.

Bazen de ciltten her hangi bir döküntü olmaksızın kaşıntı görülebilir. Bu duruma yaşlılığa bağlı kaşıntı ya da kış kaşıntısı denir. Dermatit geliştiğinde dermatoloji uzmanları kortizon içeren kremleri reçete ederler.

Kortizonlu kremler dermatit bulunan alanlara uygulanır. Dermatit iyileştiğinde uygulamaya son verilmeli, daha sonra dermatitin yenilenmesini engellemek amacıyla nemlendiriciler kullanılmalıdır.

Cildin iyi nemlendirilmesi cilt kuruluğunu düzeltecektir, eğer cildiniz tüm kurallara uymanıza rağmen iyileşmiyorsa dermatoloji uzmanına başvurun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar