Ticker

6/recent/ticker-posts

Hanta virüsü nedir ? nasıl bulaşır ?

Hanta virüsü nedir ? nasıl bulaşır ?

Hanta virüs Nedir?

Hantavirüs, bunyaviridae ailesinden bir virüstür. Bu grupta 7 virüs bulunmaktadır: bunyavirüs, phlebovirüs, nairovirüs, tospovirüs, orthobunyavirüs, unclassified bunyavirüs ve hantavirüs.

Hanta virüs adı Dr. Lee Ho-Wang tarafından Hantaan virüsünün (Kore kanamalı ateşine yol açan virüs) izole edildiği Hantan Irmağından gelmektedir.

Hantaan virüsü ile ilişkilendirilen hastalığa Kore kanamalı ateşi (artık kullanılmıyor) ya da Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş ismi ile böbrek sendromlu kanamalı ateş adı verilmiştir.

Nasıl bulaşır:

-Pamuk faresi Sigmodon hispidus bir hantavirus taşıyıcısıdır ve kırsal bölgelerde ve şehirlerde insanlar için bir tehlike oluşturmaktadır.

-Hantavirüs değişik kemirgen türleri vasıtası ile taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı ya da salyası ile doğrudan temas yolu ile olmakta veya bu hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasının hava yolu ile solunmasından meydana gelir.

-Hanta virüs insandan insana bulaşmaz (bu henüz kanıtlanmamıştır).

-Fareler bu virüsten etkilenmezler, sadece taşıyıcıdırlar. Bir ay ile 12 ay boyunca bu virüsü dışkı ya da idrar yolu ile etrafa yayarlar.

Not: Yorumlarda hamsterlardan, lağım faresinden vs. bulaşır mı gibi sorular var. Bu konuda kesin bir bilgi olmamakla beraber, yabancı kaynaklara bakıldığında, çeşitli kemirgenler taşıyıcıdır gibi bir cümle göze çarpar. Yani sadece fare türleri ile değil, çeşitli kemirgen türleri ile taşınıyor.

Belirtileri:

- ateş ve titreme

- böbrek fonksiyon bozukluğu

- baş ağrısı

- Kas, kol ve bel ağrısı

- bulantı ya da kusma

- ishal

- geçici bulanık görme

- öksürük

- solunum bozukluğu

- deri ya da mukozal kanama (ciltte kanama)

belirtilerin bir kısmı ya da tamamı gözükebilir. Grip ile nerede ise aynı belirtileri gösterir.

Tetiklediği hastalıklar:

Akciğer hastalığı, akut böbrek yetmezliği ya da hemorajik ateş..

Teşhisi

1. Virüs izolasyonu

2. PCR yöntemi

3. Serolojik test yöntemiyle: ELISA ve Immünfloresansta testi

Tedavisi:

Farelerden insanlara geçen hanta virüsünün, kesin bir tedavisi yok. Virüsü taşıyan kişilerin büyük bölümü kurtarılamıyor. Bilim adamları bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları sürdürmektedir.

Kuluçka dönemi:

Bu virüsün kuluçka dönemi 12 ila 21 gündür.İstisnai durumlarda 5-60 gün arası olabilir.

Önlemler:

-Farelerden (özellikle tarlada çalışanlar tarla farelerinden) uzak durulmalı.

-Farelerin bulunduğu ortamlarda çalışırken eldiven kullanmak ve maske (ağızlık) takmak gerekir.

-Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte ederek en kısa zamanda hekime başvurmalısınız.

-Farenin yaşadığını tahmin ettiğiniz alanları eğer kullanıyorsanız, karıştırmadan (süpürmeden, kurcalamadan) alanı deterjanlı su ile yıkayınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar