Ticker

6/recent/ticker-posts

Bakır Minerali ve faydaları

Bakır Minerali ve faydaları

Bakır Minerali :İnsan vücudunda toplam olarak 80 - 100 mg kadar bulunmaktadır. Kan için gerekli Hemoglobin yapımının yanısıra başka işlevleri de bulunur. Eksikliği ve fazlalığı bazı problemlere neden olabilir.

Ağız yoluyla alınan bakır 15 dakika içinde mide yoluyla emilir. Karaciğere geldiğinde seruplazmin yapısına girer ve vücuttaki bakırın % 90 ı bu halde bulunur. Bunun da çoğu karaciğer ve beyinde bulunmaktadır.

Yeni doğan bir bebeğin karaciğerinde çok yoğun olarak bulunurken 10 yaşına geldiği zaman erişkinler ile aynı orana ulaşmaktadır. Yiyeceklerde bulunan C Vitamini, çinko ve manganez emilimi olumsuz etkilerken protein ve taze sebzeler olumlu etkilemektedir. Fazlası çoğunlukla dışkı az bir miktarda da idrar ile atılmaktadır.

Bakır Eksikliği: Kansızlık meydana gelir. Bakır eksikliği sık olarak demir eksikliği ile beraber görülmektedir. Halsizlik, solukluk, ödem meydana gelir. Büyümede yavaşlama, saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal, cilt sorunları oluşur. Fazla çinko alımı bakır eksikliğine yol açabilir. Bu durumda bakır eksikliği belirtileri çinko fazlalığı ile karışabilir.

İçinde Bakır Bulunan Besinler: Zeytin, arpa, tam ekmek, bal, badem, fındık, ceviz, taze ve kuru üzüm, kuzu ciğeri, sarımsak, pancar, pekmez, brokoli, portakal,fasulye ve bezelye bol miktarda bakır içeren besinler olarak sayılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar